Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Notulen bijeenkomst klankbordgroep Elektriciteitsmarkt

Datum nieuwsfeit: 15-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Dienst uitvoering en toezicht Energie
Zoek soortgelijke berichten

Dienst uitvoering en toezicht Energie

Notulen bijeenkomst klankbordgroep Elektriciteitsmarkt 22 januari 2002-01-25

Aanwezigen: dhr Haenen, dhr Vreeman, dhr Gallé, dhr Russchen, dhr De Bree, dhr Timmerije, dhr Bak, dhr Van Doorn, dhr Oyevaar, dhr Jeroense, dhr De Waal, dhr Vijver, mevr Van Beukering, dhr Grünfeld, dhr Lomme, dhr Van de Oeveren, dhr Hakvoort, dhr Godfried, dhr Vrolijk en mevr Neef.

Agenda:
Introductie
Transparantie
Importveiling
Onbalansmarkt
Suggesties voor volgende besprekingen

Introductie
De introductie wordt gehouden aan de hand van de presentatie die op het internet (www.nma-dte.nl) is terug te vinden. Enkele aanvullingen volgen hieronder.
Uit het klanttevredenheidsonderzoek dat DTe vorig jaar laten uitvoeren, kwam onder andere naar voren dat de DTe meer gebruik kan maken van de in de markt aanwezige kennis. Dit is één van de redenen waarom de klankbordgroep Elektriciteitsmarkt (hierna: klankbordgroep) is opgericht. Door middel van de discussie die tijdens de bijeenkomsten van de Klankbordgroep plaats zal moeten gaan vinden, hoopt DTe beter begrip te krijgen voor wat erin de markt gaande is en wat de consequenties zijn van voorgenomen besluiten. De klankbordgroep is geen inspraakgroep in de zin van de wet. Dat wil zeggen dat de bijeenkomsten van de klankbordgroep niet als hoorzitting of consultatiebijeenkomst kunnen worden aangemerkt. De formele procedures blijven op onveranderde wijze van toepassing. Er wordt afgesproken dat er notulen van de bijeenkomsten worden gemaakt en dat deze op internet worden gepubliceerd en zullen worden toegezonden aan de leden van de klankbordgroep.

Transparantie
De klankbordgroep wordt gevraagd te reageren op de vraag of, en zo ja hoe, gegevens over productiemiddelen openbaar gemaakt zouden moeten worden. Moet het openbaar maken van deze gegevens worden gereguleerd of is het de verantwoordelijkheid van de marktpartijen zelf om informatie te vergaren?
Uit de discussie blijkt dat sommige partijen zo snel mogelijk gegevens over actuele productie en middenlange termijn revisies ter beschikking zouden willen hebben. Liever minder perfecte informatie op de korte termijn dan geen informatie.
Daarbij wordt door anderen opgemerkt dat soortgelijke gegevens dan ook in het buitenland openbaar zouden moeten worden gemaakt. Tegenwoordig wordt immers een substantieel deel van de in Nederland gebruikte elektriciteit geïmporteerd.
Er wordt vervolgens een discussie gevoerd over de vraag in hoeverre de prijs wordt bepaald door import. Aan de ene kant wordt opgemerkt dat import niet van invloed is op de Nederlandse prijs. Aan de andere kant wordt gesteld dat import wel de Nederlandse prijs beïnvloedt. Prijspieken in Nederland, zo wordt opgemerkt, gaan veelal samen met importactiviteiten.

Er wordt opgemerkt dat producenten niet graag kenbaar maken wanneer zij een probleem hebben met één van hun eenheden, omdat dat hun positie op de Nederlandse markt inzichtelijk maakt.

Vervolgens wordt kenbaar gemaakt dat het niet noodzakelijk is om productiegegevens per productie-eenheid openbaar te maken, maar dat kan worden volstaan met het openbaar maken van geaggregeerde gegevens.

Ten aanzien van het openbaar maken van revisiegegevens kan een onderscheid worden gemaakt tussen geplande revisie en ongeplande revisie. Enkele partijen merken op dat het openbaar maken van ongeplande revisiegegevens voor producenten problematisch is. Wanneer één van de eenheden onverwachts niet kan draaien worden producenten afhankelijk van andere marktpartijen. Als die marktpartijen weten dat de betreffende producent een probleem heeft zal dat de prijsvorming beïnvloeden. Het openbaar maken van geplande revisiegegevens is minder problematisch, echter geplande revisie gegevens bevatten een onzekerheidsfactor. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor van een revisieplanning moet worden afgeweken, zo wordt er opgemerkt.

Vanuit DTe wordt gevraagd of er bepaalde gegevens openbaar zouden moeten worden gemaakt om de koelwaterproblematiek inzichtelijk te maken. Door één van de partijen wordt opgemerkt dat gegevens omtrent de temperatuur van de Nederlandse wateren algemeen toegankelijk zijn en dat die gegevens voldoende inzicht geven. Daar wordt aan toegevoegd dat dat inderdaad zo is, maar dat er vertroebeling ontstaat wanneer Rijkswaterstaat toestaat de 30 graden grens te overtreden. Het zou bij alle marktpartijen bekend moeten zijn wie koelwater met een temperatuur van meer dan 30 graden mag lozen en wie niet.

Importveiling
DTe stelt de klankbordgroep de vraag wat de oorzaak is of de oorzaken zijn geweest van de hoge prijs die op de jaarveiling voor interconnectorcapaciteit tot stand is gekomen.
In het algemeen wordt opgemerkt dat de Nederlandse markt waardevoller is geworden door de jacht op groen. Groensubsidie verstoort de werking van de markt, zo wordt er gezegd. Bovendien, zo wordt opgemerkt, blijft het lucratief om een zo hoog mogelijke prijs op de veiling tot stand te brengen wanneer je zowel als veilingmeester als als marktpartij actief bent. Er wordt gevraagd waarom niet bekend wordt gemaakt welke partijen importcapaciteit op de veiling hebben verkregen. Daardoor zou de markt transparanter worden, en wordt het maken van een risicoanalyse vergemakkelijkt. Bovendien kan dan alerter worden gereageerd op afwijkingen. Daar wordt tegen ingebracht dat de prijs een voldoende signaalfunctie moet zijn en het openbaar maken van deze gegevens niet bijdraagt aan het creëren van een level playing field. Tevens wordt de verwachting uitgesproken dat de totstandkoming van een dergelijk hoge prijs eenmalig zou zijn geweest, omdat de maandveilingprijzen overeenkomen met de prijzen van vorig jaar. Ten slotte wordt er nog gemeld dat er een herziening van het groenstelsel nodig is om import van groen niet zo'n grote invloed op de prijs te laten hebben.

Tevens vraagt DTe de klankbordgroep naar haar ervaring met de timing van de het bieden op de importdagveiling en het inbieden op de APX. Er is niemand die op deze vraag reageert. Er wordt geconcludeerd dat het tijdspad niet tot problemen leidt.

Onbalansmarkt
De klankbordgroep wordt gevraagd naar haar ervaringen op de onbalansmarkt.
De algemene conclusie is dat de markt redelijk functioneert. Behalve dan dat er nog steeds niet meer op onbalansmarkt wordt ingeboden dan vorig jaar. Er is meer reservecapaciteit in Nederland aanwezig dan aan TenneT wordt aangeboden. Naar zeggen van één van de deelnemers is de onbekendheid met pv-schap bij decentraleopwekkers de belangrijkste belemmering voor decentrale opwekkers om hun reservecapaciteit zelf en direct aan TenneT aan te bieden. Vaak is hun pv-schap ondergebracht bij één van de grote partijen. TenneT is al een tijdje bezig het systeem van pv-schap aan decentrale opwekkers uit te leggen, met het doel meer pv's en daarmee ook meer onbalansaanbieders op de Nederlandse markt te krijgen. Het grootste probleem op dit moment is dat grote partijen ongeveer 1% a 2% onbalans hebben en dat kleine partijen meestal gelijk 30% onbalans hebben als zij in onbalans zijn. Dat kost ze teveel geld.
DTe vraagt of het een optie zou zijn om grote afnemers te verplichten hun eigen pv-schap te dragen. Eén partij zegt daar geen voorstander van te zijn. Verder wordt er niet op de vraag ingegaan.

Vervolgens wordt gevraagd of men de markt diep genoeg vindt? Er wordt gesteld dat er meer zou kunnen worden ingeboden dan er nu wordt gedaan. Er zouden naast de contractuele biedingen meer "vrije" biedingen moeten komen.
Er wordt nog opgemerkt dat bij decentrale opwekkers de prikkelcomponent als onnodig wordt ervaren. Het schrikt hen af over te gaan tot het nemen van eigen pv-schap. De prikkelcomponent is altijd een onzekere factor in het geheel.
Er wordt aangegeven dat het effect van de prikkelcomponent pas merkbaar is wanneer die op ongeveer 10 Euro staat.

Volgende vergadering
Ongeveer om de twee maanden zal er een vergadering worden gepland. Omdat er tijdens de vergadering de zorg werd uitgesproken over het switchproces en het functioneren van de metermarkt is besloten de eerst volgende bijeenkomst over een maand te plannen. De bijeenkomst zal dan in het teken staan van switching, bemetering en clearing. Tevens zal het functioneren van de groenmarkt aan de orde worden gesteld. Er wordt geadviseerd ook het clearinghouse bij deze bijeenkomst uit te nodigen.

Aan deze notulen kunnen geen rechten worden ontleend

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...