Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Midden- en Oost-Europabeurs in Deventer

Datum nieuwsfeit: 16-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Deventer
Zoek soortgelijke berichten

Midden- en Oost-Europabeurs

MIDDEN- EN OOST-EUROPA CENTRAAL IN DEVENTER

In de Lebuïnuskerk aan het Grote Kerkhof is zaterdag 16 februari de Midden- en Oost-Europa Beurs. In het Stadhuis is diezelfde dag een aanvullend programma. De week voorafgaand aan de beurs zijn er diapresentaties, filmvertoningen en kleinschalige concerten op diverse locaties in Deventer. Een omvangrijke delegatie uit partnerstad Sibiu in Roemenië bezoekt Gastvrije Hanzestad Deventer om aan alle activiteiten deel te nemen.

Beursdag zaterdag 16 februari

Per land/regio zijn op zaterdag 16 februari in de Lebuïnuskerk informatiestands ingericht van reisorganisaties en particuliere initiatieven. Hier kunt u informatie krijgen over het specifieke reisaanbod vanuit Nederland naar Midden- en Oost-Europa. Daarnaast verstrekken particuliere organisaties u graag informatie over hun contacten en samenwerkingsprojecten met instellingen, overheden en organisaties.

De beurs is van 11 tot 17 uur en de toegang bedraagt één euro.

Tijdens de beursdag is de cartoonstelling 'Deventer Koek & Turkse Koffie' op vertoon van het toegangsbewijs van de beurs te zien in het Historisch Museum aan het Grote Kerkhof 1.

Het programma in het Stadhuis bestaat op 16 februari uit diverse onderdelen. De Deventer kunstenaar Rob Philip exposeert foto's over Roemenië. Virgil Baciu uit Sibiu vertoont dia-slide-shows over Sibiu (11.30 uur platteland, 14.15 uur stad Sibiu en 16 uur natuur rond Sibiu). Er zijn diverse inhoudelijke lezingen. Wethouder Van Oosten uit Zutphen zet om 13 uur de Baltische staten in een historisch perspectief en Jan Willem Bos vertelt om 15 uur over de actuele situatie in Roemenië. Wethouder Jack Bogers van Wageningen gaat om 15.30 uur in op het samenwerken met conflictgebieden in Midden- en Oost-Europa en Gregor Niessen van de Stichting One Europe sluit de lezingen om 16.50 uur af met het onderwerp 'transparantie in bestuur en zakendoen in Midden- en Oost-Europa'. Verder hebben in het Stadhuis die dag eveneens bijeenkomsten plaats van de Stichting Platform Nederland - Oekraïne en van de Landengroepen Rusland en Roemenië van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Aanloopactiviteiten

Voorafgaand aan de beursdag op 16 februari zijn er diverse kleinschalige activiteiten. Hieraan nemen twintig leden van een in Deventer op bezoek zijnde delegatie uit partnerstad Sibiu in Roemenië deel. In het Stadhuis is op woensdag13 februari om 12.30 uur, naast een optreden van het muzikale Duo Transsylvania, een diapresentatie 'Deventer seen by a friend' van een inwoner van Sibiu. Het Duo Transsylvania, die volksmuziek speelt op taragot en accordeon, treedt vanaf 21 uur op in het Burgerweeshuis aan de Bagijnenstraat. In het dorpshuis in Okkenbroek is donderdag 14 februari om 20 uur een diapresentatie over het platteland rond Sibiu. In het Kunstenlab is vrijdag 15 februari om 20 uur een diapresentatie over de binnenstad van Sibiu. Het Filmhuis vertoont in de periode van 14 tot 20 februari de films 'The Garden' en 'Krajinka' van Martin Sulik. De films spelen zich af in Tsjechië en Slowakije. Op 15 februari om 15.30 uur toont het Filmhuis een film die in Georgië is gesitueerd met de titel '27 Missing Kisses'. Bij de Kamer van Koophandel aan de Bergweidedijk 10 is op donderdag 14 februari om 15 uur een bijeenkomst over investeringsmogelijkheden in Roemenië.

Afsluiting

Ter afsluiting van de cartoontentoonstelling 'Deventer Koek & Turkse Koffie' heeft op donderdag 21 februari in het Stadhuis om 19.30 uur een debat plaats over de betrekkingen tussen Turkije en Europa. Bij het debat, onder leiding van burgemeester J. van Lidth de Jeude, verzorgen Erik Jan Zürcher (Universiteit Leiden), Çoskun Cöruz (CDA-kamerlid), Haci Karacaer (voorzitter Milli Görüs) en Erol Poyraz (ondernemer) inleidingen. Aan het begin van de bijeenkomst kunnen de aanwezigen cartoons bezichtigen.

Organisatie en informatie

Bij de organisatie van de activiteiten is een groot aantal Deventer organisaties betrokken. De coördinatie is in handen van de VVV Deventer, de gemeente Deventer, de Culturele Raad en de Stichting Deventer-Roemenië.

Meer informatie over de Midden- en Oost-Europa Beurs kunt u vinden op de internetsite: www.cultureleraad.nl of via de ANWB/VVV, telefoon 0900-3535355 (0,34 euro per minuut).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie