Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Handschriften Koninklijke Bibliotheek te zien in Museum Meermanno

Datum nieuwsfeit: 16-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke bibliotheek
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijke bibliotheek

Handschriften KB te zien in Museum Meermanno

16 februari tot en met 12 mei 2002

Met de spectaculaire tentoonstelling 'Praal, ernst en emotie. De wereld van het Franse middeleeuwse handschrift' heropent Museum Meermanno-Westreenianum na anderhalf jaar restauratie, verbouwing en uitbreiding officieel zijn deuren. De expositie is samengesteld door Anne Korteweg, conservator middeleeuwse handschriften van de KB.

De middeleeuwse boekschilderkunst heeft vooral in Frankrijk een ongekende hoogte bereikt. De handschriften zijn niet alleen verfijnde kunstwerken, maar bieden ook een rijkgeschakeerd beeld van het middeleeuwse leven. Uitgangspunt van de tentoonstelling is de functie van het boek in de middeleeuwse maatschappij. Het boekbedrijf en zijn cliëntèle, maar ook het veelsoortige gebruik dat van boeken werd gemaakt, worden belicht. De tentoonstelling is ingedeeld in de drie gebieden:

* Praal, met aandacht voor het mecenaat van de Franse koningen en andere hooggeplaatsten,

* Ernst, over de boeken voor kerken, kloosters en universiteit en
* Emotie, over de rijk verluchte gebedenboeken voor privé-devotie.
Nederlands bezit geïnventariseerd

De tentoonstelling brengt een veelal onbekend deel van ons museaal bezit voor het voetlicht: de fraaiste in Frankrijk ontstane middeleeuwse handschriften die zich thans in Nederlands openbaar bezit bevinden. Een groot deel van de geëxposeerde stukken is afkomstig uit de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast zijn belangrijke stukken afkomstig uit het Museum Meermanno-Westreenianum, het Rijks-prenten-kabinet Amsterdam, het Teylers Museum, het Rijksmuseum Twenthe en diverse Universiteitsbibliotheken. Deze keuze werd mogelijk gemaakt door het werk van de zgn. 'Byvanck-werkgroep'. In vijftien jaar tijd bracht deze werkgroep het totale Nederlandse bezit aan verluch-te middeleeuwse handschriften in kaart. Van deze inventarisatie werd ook dankbaar gebruik gemaakt bij de digitalisering van de collecties miniaturen van de Koninklijke Bibliotheek en het Museum Meermanno-Westreenianum. U vindt deze miniaturen op www.kb.nl/manuscripts.

Tentoonstellingscatalogus

Anne Korteweg is tevens auteur van de rijk geïllustreerde catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt (Uitgeverij Waanders, 224 pp. full colour, gebonden ¤37,50; soft-cover ¤27,50, ISBN 90 400 96317). De catalogus zal ook in een Engelse versie verkrijgbaar zijn.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie