Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal gesprekken bij Korrelatie gestegen

Datum nieuwsfeit: 18-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING KORRELATIE

Aantal gesprekken bij Korrelatie gestegen

In 2001 heeft Korrelatie bijna 55 duizend gesprekken gevoerd met mensen die hulp, advies of informatie willen over hun gezondheid of welzijn. Dat zijn er drieduizend meer dan in het jaar ervoor. De onderwerpen waarover Korrelatie het meest wordt benaderd zijn relatieproblemen en seksualiteit. Daarnaast signaleert Korrelatie dat steeds meer mensen hun vraag per e-mail stellen. In 2001 kwam bijna een op de tien vragen via vraag@korrelatie binnen, een verdubbeling ten opzichte van 2000. Verder hebben ook de rampen van het afgelopen jaar tot extra gesprekken geleid.

Echtscheidingen en voorbehoedsmiddelen
Relatieproblemen en seksualiteit staan boven aan de lijst met onderwerpen. Bij relatieproblemen kan het gaan over ontrouw, jaloezie, ongelijke rolverdeling, relatieverslaving of het uit elkaar groeien van partners. In een groot deel van de gevallen komt het onderwerp echtscheiding aan de orde. De seksualiteitsvragen komen voornamelijk van jongeren en gaan vaak over voorbehoedsmiddelen en het (voorkomen van) zwangerschap. Vooral op maandag, vlak na het weekend, komen hier relatief veel vragen over binnen.

Andere onderwerpen
Andere veel voorkomende gespreksonderwerpen zijn depressie, opvoedproblemen, seksueel geweld, rouw, angsten/fobieën en welzijn. Onder deze laatste categorie vallen zaken als arbeid, wonen, schulden en juridische problemen. Daarnaast signaleert Korrelatie een groeiend aantal informatievragen over de lichamelijke gezondheid. Onder andere over geslachtsziekten, gynaecologische klachten, dementie, reuma en kanker.

Steeds meer e-mail en internet
Sinds 2000 kunnen mensen hun vraag ook per e-mail stellen. In een jaar tijd is het aantal e-mailvragen bij Korrelatie nagenoeg verdubbeld van 2700 naar bijna 5200. Vooral jongeren maken er gebruik van. Zij vinden deze vorm van vraagstellen nog anoniemer en veiliger dan via de telefoon. De verwachting is dat dit aantal verder zal toenemen. Ook internet zal een steeds grotere rol spelen in de dienstverlening. Het afgelopen jaar heeft Korrelatie voor het eerst op internet een discussieforum georganiseerd voor jongeren met een depressie. Uit het evaluatieonderzoek kwam naar voren dat zo'n forum een goede aanvulling is op de reguliere hulpverlening. De internetsite waarop het forum plaatsvond, www.zwaarweer.nl (een speciale site voor jongeren met depressies), trok vorig jaar 50.000 bezoekers.

Opvang bij rampen
De brand in Volendam, de MKZ-crisis en de aanslag in de Verenigde Staten hebben vorig jaar bij Korrelatie eveneens voor extra gesprekken en vragen gezorgd. Er was verdriet om de Volendamse slachtoffers, woede over de MKZ-crisis en angst na de aanslag in New York. Veel mensen hebben naar aanleiding van zo'n schokkende gebeurtenis behoefte aan steun, hulp, advies en informatie. Dat kan over de ramp zelf gaan, maar ook vaak komen dingen naar boven die lange tijd zijn weggeweest, zoals een oorlogsverleden.

Brede dienstverlening
Korrelatie verleent diensten aan het Nederlandse publiek op het gebied van gezondheid en welzijn. Zij biedt hulp, advies, informatie en verwijst mensen door naar organisaties die hen verder kunnen helpen. Daarvoor beschikt Korrelatie over een bestand van 25.000 adressen. Ook informeert Korrelatie over regelingen en voorzieningen. Iedereen kan contact opnemen: per telefoon via 0900-1450 (iedere werkdag van 9.00 tot 22.00 uur) of per e-mail via (vraag@korrelatie.nl).


---
Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie