Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wiskundigen zoeken koeling voor verhitte vissen in Artis

Datum nieuwsfeit: 18-02-2002
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


23 oktober 2001

Wiskundigen zoeken koeling voor verhitte vissen in Artis

Nederlandse wiskundigen van de Studiegroep Wiskunde met de Industrie verdiepen zich komend voorjaar in het probleem van oververhitte vissen, medewerkers en bezoekers bij de tropische aquaria van Artis. Het probleem is een van de moeilijke vraagstukken met een 'onzichtbare' wiskundige component die voor individuele bedrijven zonder specifieke kennis vrijwel onoplosbaar zijn.

Zo'n zeventig wiskundigen zullen zich een week lang buigen over zes van zulke kwesties die door bedrijven bij de Studiegroep zijn ingediend. Moeilijke problemen in bedrijven hebben vaak een wiskundig bestanddeel dat voor leken niet gemakkelijk is te herkennen. De wiskundigen brengen het probleem terug tot zijn kern en zoeken vervolgens naar een manier om de kwestie wiskundig te modelleren. Zo zijn vorig jaar problemen opgelost voor fabricage van tentdoek voor caravans, polymeerdraden voor vezels en voor diensten zoals de personeelsbezetting van call centers. Bedrijven met mogelijke problemen kunnen zich nog tot 1 januari aanmelden. Na de aanmelding bezoekt een wiskundig expert het bedrijf om de vraagstelling helder te krijgen. Na overleg wordt het probleem al dan niet geselecteerd voor de Studiegroep. De initiatiefnemers vragen een vergoeding van 1500 euro per geselecteerd probleem.

Het verhitte aquarium-probleem bij Artis doet zich in de zomer voor wanneer de buitentemperatuur tot boven de 25 graden stijgt. In de gang langs het circa twintig meter lange mammoetbak wordt het dan warmer dan 30 graden. Het water wordt 27 graden en dat is teveel voor de vissen. De warmtebron zijn lampen die boven het aquarium hangen en het tekort aan daglicht compenseren. Ventileren helpt onvoldoende en de deuren tegen elkaar openzetten werkt averechts. De wiskundigen gaan zoeken naar en oplossing die niet te duur is en zo min mogelijk overlast brengt voor de aquariumbewoners, bezoekers en medewerkers.

De organisatie van de Studiegroep Wiskunde met de Industrie van 18 tot 22 februari 2002 is in handen van het Centrum voor Wiskunde en Informatica en de Universiteit van Amsterdam. NWO en de Technologiestichting STW steunen het initiatief via hun programma Wiskunde Toegepast. Binnen Europa wordt de studieweek georganiseerd als de 42nd European Study Group with Industry. Het initiatief ligt bij ITW (de sectie Industriële en Toegepaste Wiskunde van het Wiskundig Genootschap).

Nadere informatie en aanmelding van problemen bij dr. Mark Peletier (Centrum voor Wiskunde en Informatica) tel. 020 5924226, fax 020 5924199, e-mail (peletier@cwi.nl). Zie ook www.cwi.nl/conferences/swi2002.

01-29E

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie