Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Woning Lekkum maakt inbreuk op 'Starwoodhome'-ontwerp

Datum nieuwsfeit: 18-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rechtbank LeeuwardenOntwerp voor woning in Lekkum maakt inbreuk op "Starwoodhome"-ontwerp; winstafdracht van bouwbedrijf aan architect echter niet aan de orde
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 18-02-2002

Eiser is architect BNA en maker van bouwtekeningen van woningen, onder andere van het type "Starwoodhome". Een zekere S. heeft aan de hand van een brochure met schetsen van de "Starwoodhome" een eigen schets gemaakt. Vervolgens heeft S. aan bouwbedrijf Siemensma de opdracht gegeven om aan de hand van deze schets een huis te bouwen. Op basis van deze schets heeft T. een tekening gemaakt. Bouwbedrijf Siemensma heeft in opdracht van S. en naar aanleiding van de tekening van T. een huis gebouwd. S. heeft voorafgaande aan de bouw aan zowel bouwbedrijf Siemensma als aan T. gevraagd of er auteursrechtelijke problemen zouden zijn.

De rechtbank oordeelde in een tussenvonnis van 14 februari 2001 dat de woningen en bouwtekeningen van de "Starwoodhome" voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen, omdat zij getuigen van een eigen persoonlijk karakter en als zodanig het stempel van de maker dragen. De nabootsing van de combinatie van de diagonale schoorsteen, het uitspringend driehoekig balkon, alsmede de diagonaal uitspringende geblokte serre maken, dat het ontwerp van S. een inbreuk vormt op het "Starwoodhome"-ontwerp van eiser, aldus de rechtbank. De rechtbank overwoog vervolgens dat een redelijke uitleg van artikel 27a Auteurswet met zich meebrengt, dat niet zowel schadevergoeding als afdracht van de door de inbreukmaker genoten winst toewijsbaar zijn, doch slechts de hoogste van die twee. De rechtbank stelde vast dat de schadevergoeding f 3.525,00 bedraagt, te weten het honorarium waarop eiser recht zou hebben gehad. T. en bouwbedrijf Siemensma werden veroordeeld om deze schadevergoeding te betalen. Vervolgens stelde de rechtbank vast dat T. niet meer winst heeft genoten dan de toegewezen schadevergoeding. Winstafdracht door T. is dan ook niet aan de orde. Omdat voor wat betreft bouwbedrijf Siemensma onduidelijk is of zij meer winst heeft genoten dan de toegewezen schadevergoeding, is een comparitie van partijen gelast; bouwbedrijf Siemensma zal bij de rechtbank meer duidelijkheid moeten verschaffen over de door haar genoten winst ter zake van de in opdracht van S. gebouwde woning. Zie voor dit tussenvonnis AB0082

Op 13 februari 2002 heeft de rechtbank vervolgens beslist, dat bouwbedrijf Siemensma geen winst heeft genoten ten aanzien van de in opdracht van S. gebouwde woning. Daarbij is van belang dat de rechtbank van oordeel is, dat om tot een reële winstberekening te komen, het in het onderhavige geval redelijk is om een aftrek toe te passen op de brutowinst ter grootte van het in de desbetreffende branche gebruikelijke percentage van de bouwsom ter bestrijding van bedrijfskosten. Omdat er geen winst is genoten, is winstafdracht dan ook niet aan de orde.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD9345
(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie