Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

22ste Integrale actie op Rotterdam CS

Datum nieuwsfeit: 18-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Rotterdam

Grote actie op Rotterdam CS

Vandaag, 18 februari vanaf 15.00 uur, zal op het Centraal Station in Rotterdam voor de 22ste keer een grote, integrale actie worden gehouden onder het motto 'CS Veilig'. Deze aanpak is onderdeel van het vijfjarenprogramma 'Versterking Veiligheid Rotterdam' dat de Gemeenteraad van Rotterdam in november 2001 heeft vastgesteld. Aan de actie op het Centraal Station doen zo'n 100 mensen mee van verschillende organisaties waaronder: Gemeente
Rotterdam/Programmabureau Veilig; Regiopolitie Rotterdam/Rijnmond, Spoorwegpolitie, Roteb, RET, NS Reizigers en NS Stations, Adviesraad voor het Centrum, dienst Stadstoezicht/Parkeerbedrijf, zorginstellingen (zoals het Leger des Heils en het Centrum voor Dienstverlening), zorgmakelaars en de Marokkaanse vaders die sinds twee jaar op CS actief zijn.

Met de aanpak 'CS Veilig' wordt een (sociaal) veiliger en leefbaarder Centraal Station nagestreefd voor zowel bezoekers als werknemers. In 2001 is gestart met een serie integrale acties die gericht zijn op het terugdringen van de overlast. Deze werd onder andere verzoorzaakt door drugsgebruikers en -dealers, hangjeugd, bedelaars en zakkenrollers. Tijdens de acties controleert de RET op het bezit van vervoerbewijzen in metro, tram en bus bij het CS en omgeving. Personen die overlast veroorzaken worden aangesproken op hun gedrag en eventueel overgedragen aan de 'zorgmakelaars'. Deze verwijzen door naar hulp- en zorgverlenende instellingen, het Leger des Heils en opvang voor dak- en thuislozen.
De Politie en de Spoorwegpolitie intensiveren hun surveillance (die zeven dagen per week plaatsvindt) tijdens de integrale acties. Zij treden op tegen overlastgevend gedrag en parkeeroverlast en brengen mensen in contact met de zorgmakelaars.
NS Stations verzorgt extra schoonmaakbeurten en wijzen exploitanten van winkels en snackbars in de hal van het station op de juiste manier om het afval te verwerken.
NS Reizigers controleert intensief op het bezit van vervoerbewijzen in CS en brengt overlastgevend publiek in contact met de zorgmakelaars. Indien nodig wordt daarbij de politie ingezet. NS Reizigers wordt hierbij geassisteerd door een particulier beveiligingsbedrijf. De Marokkaanse vaders houden informeel toezicht op het Centraal Station, speciaal gericht op de Marokkaanse jeugd. Het team, dat momenteel uit vier personen bestaat, wordt per 1 maart uitgebreid naar zes.
Bij alle gehouden acties wordt de directe omgeving van het station meegenomen. Vanmiddag wordt daarbij voor het eerst opgetreden om de vervuiling door fietswrakken op het plein voor het station tegen te gaan: de fietsen zullen worden 'geknipt' en afgevoerd.

Sinds de start van de aanpak op het Centraal Station zijn 18 grote acties gevoerd. Steeds deden daar zo'n 100 medewerkers van de diverse participanten in de aanpak aan mee. De acties zijn sinds enige tijd uitgebreid met een serie kleinere, waarvoor circa 50 mensen worden ingezet. Gemiddeld wordt er zo wekelijks een actie gehouden, steeds op een ander moment om 'gewenning' door overlast gevende bezoekers op CS te voorkomen.
Sinds de start zijn circa 63.000 reizigers gecontroleerd door de RET; heeft NS Reizigers 90.000 personen gecontroleerd op het bezit van een vervoerbewijs; zijn er 720 bonnen uitgeschreven door het Parkeerbedrijf; hebben de zorgmakelaars 225 mensen doorverwezen naar hulpverleningsinstellingen; zijn 335 processen verbaal opgemaakt (waarvan de helft te maken had met drugs- en alcoholgebruik) en zijn circa 70 personen aangehouden. De totale politie-inzet op en rond het Centraal Station bedraagt ruim 23.500 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie