Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Directeuren en bedrijf betalen in totaal 4 transacties aan Openbaar ..

Datum nieuwsfeit: 19-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Arrondissementsparket Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Arrondissementsparket Groningen

Groningen 19 februari 2002

Directeuren en bedrijf betalen in totaal 4 transacties aan Openbaar Ministerie Groningen

Het Fraudeteam Noord, onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM) Groningen, heeft in september 2001 na onderzoek van de FIOD, aan twee directeuren van een groot bedrijf in het noordwesten van de provincie Groningen een transactievoorstel van elk f200.000 gedaan. Het voorstel is door beide verdachten aanvaard. Ook aan het bedrijf zelf zijn twee transactievoorstellen, met een totale waarde van f190.000, gedaan. De transactie-bedragen zijn in oktober 2001 betaald. Op dat moment was de transactie gesloten. De transactie wordt nu pas openbaar gemaakt, omdat de verdachten nu ook de naheffingen van de Belastingdienst hebben voldaan.

De beide directeuren worden verdacht van het opzettelijk doen van een onjuiste en onvolledige aangifte inkomstenbelasting over het jaar 1995. Het ging daarbij om de waardering van aandelen met betrekking tot een zogenaamde aanmerkelijk belang transactie. Beide directeuren hebben naast de transactie inmiddels de door de Belastingdienst Grote Ondernemingen te Haren opgelegde naheffing ook betaald.

Het bedrijf zelf heeft eveneens een tweetal transacties betaald met een totaalbedrag van f190.000, ter voorkoming van verdere strafvervolging. Deze twee transacties zijn aangeboden op basis van de verdenking dat er gedurende de jaren 1993 tot en met 1995 onjuiste aangiften vennootschapsbelasting zijn gedaan en op basis van de verdenking dat in 1997 en 1998 de douanebepalingen niet juist zijn nageleefd. Ook het bedrijf heeft inmiddels de door de belastingdienst alsnog opgelegde aanslagen betaald.

Door het vergoeden van de ontstane financiële schade en het betalen van de diverse transactiebedragen zijn de zaken afgedaan en worden zij niet meer aan de rechter voorgelegd.

Voor de goede orde wordt nog opgemerkt dat het hier niet gaat om een van de onomkeerbare transacties, waarover de Minister van Justitie de Kamer bij brief van 31 januari 2002 heeft geïnformeerd. Deze transactie was immers al gesloten voor de debatten met de Tweede Kamer over hoge transacties. Wel is de openbaarmaking van deze transactie aangekondigd in de bij eerdergenoemde brief van de Minister van Justitie van 31 januari 2002 gevoegde brief van 30 januari jl. van het College van procureurs-generaal.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie