Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bve Raad op bres voor budget stageplaatsen in zorgsector

Datum nieuwsfeit: 19-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BVE RAAD

Minister Borst doet te weinig

Persbericht
De Bilt, 19 februari 2002

Bve Raad op de bres voor deelnemersgebonden budget voor stageplaatsen in de zorgsector
MINISTER BORST DOET TE WEINIG

De Bve Raad, de landelijke brancheorganisatie voor instellingen van het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, luidt de noodklok. Irene van der Dussen, vice-voorzitter van de Bve Raad vindt dat minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te weinig aandacht heeft voor de 42.000 deelnemers in opleiding voor verpleegkundige en verzorgende beroepen bij de regionale opleidingencentra (roc's). De Bve Raad heeft een jaar geleden met de minister een gesprek gehad over het tekort aan stageplaatsen in de zorgsector.

Tot op vandaag heeft dit niet geleid tot enig resultaat. Minister Borst stelt geen extra geld beschikbaar voor de basisopleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&V). Zij wil ook onvoldoende investeren in een structurele oplossing voor het knellend tekort aan stageplaatsen.
De Bve Raad stelde vorig jaar het deelnemersgebonden budget of de zogenaamde 'rugzakjes-regeling' voor aan het Ministerie van VWS als een van de mogelijke oplossingen voor het tekort. De brancheorganisatie heeft ook herhaalde malen voorstellen gedaan hoe de 'rugzakjes'-regeling vorm zou kunnen krijgen. Daarnaast is de regeling ter sprake gebracht bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Het stageplaatsentekort heeft de Bve Raad nogmaals aangekaart in een brief aan minister Borst. Het door de Bve Raad ingestelde onderzoek 'Een hoop gedoe...' naar het kwantitatief tekort aan stageplaatsen toont aan dat het aanbieden van stageplaatsen in de basisopleiding een goede start mogelijk maakt. Van der Dussen meent juist dat door stageplaatsen op bijvoorbeeld kinderafdelingen de interesse bij leerlingen gewekt kan worden voor het werken op een intensive care-afdeling voor kinderen.

De Bve Raad staat kritisch tegenover de invoering van het nieuwe financieringssysteem waarop de minister haar hoop heeft gevestigd. Het effect van de maatregelen zullen pas over enkele jaren zichtbaar worden en ondertussen lopen de tekorten aan verpleegkundigen en verzorgers alleen maar op. In de brief aan minister Borst dringt de brancheorganisatie aan op een constructief overleg. Inmiddels heeft de Tweede Kamer de wens geuit nog voor de verkiezingen inzicht te willen hebben over de capaciteit van de medische, verpleegkundige en verzorgende beroepsbeoefenaren.

PB 1902-2

Noot van de redactie
Een hoop gedoe... onderzoek naar het kwantitatief tekort aan BPV-plaatsen voor verplegend en verzorgend onderwijs is te vinden op de homepage van de website van de Bve Raad: www.bveraad.nl. U kunt het bestand downloaden vanaf de homepage.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, telefoon (030)-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: (f.visee@bveraad.nl).

Als landelijke brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt ruim 600.000 deelnemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

19 feb 02 10:47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie