Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bespaartips huishoudelijk afval Zoetermeer

Datum nieuwsfeit: 19-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Zoetermeer

Bespaartips huishoudelijk afval

Vanaf 1 januari 2003 is het Diftar-systeem in werking. Dat wil zeggen dat u gaat betalen voor het aantal keren dat u uw huishoudelijk afval aanbiedt. Welke mogelijkheden zijn er om de hoeveelheid huishoudelijk afval (GFT-, Restafval en grofvuil) te verminderen?

Beter scheiden
U kunt papier, textiel en glas gratis aanbieden in de daarvoor bestemde inzamelbakken, waarvan er in de loop van 2002 meer bijgeplaatst zullen worden. Ook kan papier bewaard worden voor scholen en verenigingen die dat inzamelen.
U kunt uw GFT-afval scheiden van uw restafval. Voor GFT-afval is de verwerkingsprijs lager en krijgt u dus bij invoering van Diftar straks ook minder kosten in rekening gebracht. Tuinafval kunt u eventueel zelf composteren. Hiervoor kunt een compostvat aanschaffen, dat bij tuincentra en ook tegen kostprijs te verkrijgen is bij de Reiniging.

Hoeveelheid afval verminderen
Bij het grofvuil belanden nu vaak producten die voor anderen nog goed bruikbaar zijn. U kunt deze aanbieden voor hergebruik, in plaats van deze weg te gooien. Dat kan bijv. bij de Pelgrimshoeve en het Leger des Heils, en in de tweede helft van 2002 straks ook bij een nieuw op te richten kringloopwinkel. Bij aankoop van Wit- en Bruingoed (ijskasten, wasmachines en kleine huishoudelijke apparaten) kunt u de oude apparatuur inleveren bij de detailhandel of bij bezorging aan de leverancier meegeven. Als u klein Wit- en Bruingoed kwijt wilt (rekenmachines, cassette-recorders e.d.) terwijl u géén nieuwe aankoop doet, kunt u dat gratis bij de Chemobiel of bij het KCA-Depot aanbieden, net als Klein Chemisch Afval. Hierdoor kunnen onderdelen hiervan nog hergebruikt worden of dienen als grondstof voor nieuwe producten. Groot Wit- en Bruingoed apparatuur kunt u gratis bij het grofvuil aanbieden of op het Zelf-Breng-Depot aanleveren. Met een 'nee-ja' sticker op uw brievenbus voorkomt u veel papierafval.
Bij grote aankopen die thuis afgeleverd worden de verpakking aan de leverancier mee teruggeven.
U kunt bij uw inkopen letten op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal, bijv. door plastic tasjes te weigeren, gebruik te maken van drank in statiegeld- ipv. wegwerpverpakkingen, navulverpakkingen te gebruiken of een soortgelijk product met minder verpakkingsmateriaal te kopen.
Daarnaast kunt u vaak uw aankopen nog beter afstemmen op de te verwachten consumptie, zodat u geen resten overhoudt. Als u container dan toch nog vol is, kunt u wellicht het volume verminderen door drankkartons en andere zaken goed samen te drukken.

Met Diftar wordt door de inzet van ondergrondse containers de kwaliteit van het openbaar gebied verhoogd doordat de huidige cocons uit het straatbeeld verdwijnen. Omdat te benadrukken zijn er nog wat extra aspecten waaraan de gemeente aandacht besteedt: Vrijwilligers die thans de woonomgeving schoonhouden van zwerfvuil kunnen dit ook in de toekomst blijven doen. Via de wijkposten zullen gratis inzamelfaciliteiten worden verstrekt. Samenwerken aan een schone wijk zal blijvend gestimuleerd worden! Zoetermeer zet extra controleurs in om zwerfvuil en het onjuist aanbieden van huishoudelijk afval te ontmoedigen.

Uw inspanningen en die van de gemeente ertoe zullen leiden dat we gezamenlijk één van de doelstellingen van Diftar, 15% minder huishoudelijk afval, gaan halen! En individuele huishoudens kunnen ook nog besparen op hun eigen Afvalstoffenheffing! Samen houden we Zoetermeer schoon!

---

Gemeente Zoetermeer © February 2002

Last update: 19 February 2002 (10:45)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie