Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wouters Andersen Legal zet praktijk in Nederland voort

Datum nieuwsfeit: 19-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ANDERSEN

Wouters Andersen Legal zet praktijk in Nederland voort

Vandaag heeft het Europese Hof van Justitie uitspraak gedaan in de zaak tussen de Nederlandse Orde van Advocaten en Wouters Advocaten & Notarissen/Andersen Legal. Het Hof is van oordeel dat de Samenwerkingsverordening 1993 van de Orde van Advocaten geen inbreuk maakt op het kartelverbod van het EG Verdrag. Op dit punt heeft het Hof Wouters Advocaten & Notarissen/Andersen Legal in het ongelijk gesteld.

Aan de andere kant heeft het Hof een groot aantal argumenten van de Orde van Advocaten afgewezen. Zo staat met de uitspraak van vandaag vast dat de Orde een ondernemersvereniging is die onderworpen is aan het Europese mededingingsrecht.
Bovendien heeft volgens het Hof de Samenwerkingsverordening van de Orde negatieve gevolgen voor de concurrentie op de markt voor juridische dienstverlening en heeft zij een ongunstige invloed op het handelsverkeer in Europa. Het Hof erkent zelfs dat de expertises van advocaten en accountants elkaar kunnen aanvullen en noemt met zoveel woorden het voordeel van de one-stop-shop.

Ondanks dit vindt het Hof dat het verbod op samenwerking tussen advocaten en accountants gerechtvaardigd is. De reden hiervoor is dat in Nederland de accountant niet een beroepsgeheim heeft dat vergelijkbaar is met het beroepsgeheim van de advocaat.

De uitspraak is beperkt tot Nederland en heeft geen invloed op andere Europese lidstaten die multi-disciplinaire activiteiten toestaan.

Scipio van der Stoel, partner van Wouters Advocaten & Notarissen/Andersen Legal, gaf als volgt commentaar op de uitspraak: Deze uitspraak leidt niet tot een wijziging van de wijze waarop Wouters Advocaten & Notarissen/Andersen Legal haar diensten verleent in Nederland. De consequentie van de uitspraak zal hooguit zijn dat wij in Nederland onze structuur enigszins aanpassen.

Een actuele ontwikkeling in dit kader is dat de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie zich morgen op 20 februari buigt over een nieuwe verordening op interdisciplinaire samenwerking. Het bestuur van de KNB heeft een concept-verordening gemaakt waarin het tot nu toe bestaande verbod op samenwerking tussen notarissen en accountants wordt opgeheven. Als die verordening is ingevoerd mogen notarissen, op basis van deling van winst en verlies, samenwerken met advocaten, fiscaal juristen, fiscaal economen, registeraccountants en accountants administratieconsulenten.

Hiermee is de Orde van Advocaten de enige Nederlandse beroepsorganisatie die haar leden verbiedt met accountants samen te werken.


- Einde bericht -

19 feb 02 15:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie