Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Elf steden bundelen krachten op ICT-gebied

Datum nieuwsfeit: 19-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Den Haag

2002-02-19: Elf steden bundelen krachten op ICT-gebied

Op donderdag 21 februari 2002 vindt in het Haags Centrum voor Onderwijs de aftrap plaats van Stedenlink - het netwerk van kennissteden. Op de bijeenkomst presenteert Stedenlink haar startmanifest dat wordt aangeboden aan Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat. Daarna vindt een paneldiscussie plaats waar wethouders uit verschillende steden de discussie aangaan over het belang van ICT en kennis voor de stad. De middag wordt geleid door Victor Dekoninck.

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is een steeds belangrijker factor voor de leefkwaliteit in de stad. Elf steden gaan daarom samenwerken via Stedenlink, het netwerk van kennissteden. Met Stedenlink willen de steden van elkaar leren en hun krachten bundelen richting de rijksoverheid en het bedrijfsleven. De steden starten zelf tal van projecten waarmee ze op ICT-gebied voorop willen lopen. De projecten zijn te verdelen in zes thema's: leren, leven, wonen, werken, breedband en elektronische overheid.

Gemeenten zijn de belangrijkste overheidslaag als het gaat om ICT. Allereerst omdat gemeenten dicht bij burgers staan en daardoor in staat zijn om de wensen van burgers te vertalen in nieuwe diensten. Daarnaast kan ICT helpen om burgers meer te betrekken bij het bestuur van de stad. Verder is er regie nodig om ervoor te zorgen dat er een goede ICT-infrastructuur tot in het huis komt. De gemeentelijke rol is daarbij gericht op slim graven en slim vragen.

De afgelopen twee jaar zijn diverse projecten op het gebied van ICT van start gegaan. Sommige zijn door het Rijk ondersteund, zoals Kenniswijk in Eindhoven van het Ministerie van Ven W en de drie superpilots voor de elektronische overheid van het Ministerie van BZK. Vaak ook zijn steden gewoon zelf aan de slag gegaan met experimenten. Om de komende jaren resultaten te boeken op het gebied van ICT, bundelen steden hun krachten en leren zij samen. Daarom is Stedenlink opgericht.

Op de startbijeenkomst brengen de elf steden van Stedenlink tevens een gebundelde bloemlezing uit van de projecten die zij ondernemen, zoals:
* "DINO" (Zoetermeer), dat docenten administratieve werkzaamheden uit handen neemt en de mogelijkheid biedt om meer tijd te steken in de persoonlijke kant van het lesgeven.

* "Anders Lezen Punt" (Den Haag) dat slechtziende ouderen en visueel gehandicapten vertrouwd maakt met nieuwe media.
* VirTUe (Eindhoven), een proeftuin voor breedbandige e-commerce-toepassingen.

* DevEnter Sociaal Digitaal, waarmee de betrokkenheid en participatie van moeilijk te bereiken doelgroepen bij maatschappelijke processen en hun omgeving met behulp van ICT wordt vergroot.

* ZorgNet (Heerenveen) dat de huisartsenpraktijken effectiever moet maken en algemene dienstverlening deels digitaal op moet vangen.
* Het e-commerce-platform (Amsterdam) dat ondernemers ondersteunt bij het zetten van de stap naar e-commerce.
* Het 25kV-gebouw (Rotterdam), waar bedrijven bijeen worden gebracht die (breedbandige) streaming video-toepassingen willen gebruiken bij hun werkzaamheden.

* Kenniswijk-Roombeek (Enschede), waar de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging, energie- en klimaatbeheer, etc. in nieuwe woningen worden aangebracht.

* De Grootschalige BasisKaart Helmond biedt bewoners via het scherm informatie over bijvoorbeeld wegopbrekingen, openingstijden van openbare gebouwen en bestemmingsplannen.

* De Staatsliedenwijk (Almere), waar de bewoners toegang krijgen tot VrijMarktNet en daarmee tot bekende maar tot nog toe onderontwikkelde breedbanddiensten als beeldtelefonie en digitale televisie en nieuw te ontwikkelen diensten.

De volgende steden zijn aangesloten bij Stedenlink: Almere, Amsterdam, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Heerenveen, Helmond, Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer. Het bestuur bestaat uit wethouders van deze steden. De stichting wordt financieel ondersteund door de steden en door de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het projectbureau van Stedenlink is ondergebracht bij stichting Nederland Kennisland.

Zie ook: www.stedenlink.nl

last update: 19 februari 2002 ;pag.: 11349; auteur: 10;cat.: 17 Uw

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie