Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overzicht verkiezingsactiviteiten Amersfoort

Datum nieuwsfeit: 19-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur: overzicht van activiteiten

datum: 19 februari 2002

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 6 maart vinden deze plaats en wordt een nieuw gemeentebestuur gekozen. Om inwoners van Amersfoort te informeren over de verkiezingen en wat daarmee samenhangt, staat een heel scala aan activiteiten op het programma. Want gebrek aan informatie mag nooit de reden zijn waarom mensen niet gaan stemmen. Bij verkiezingen - zowel de lokale als de landelijke - heeft iedere gemeente de plicht haar inwoners goed te informeren over het hoe, wat, waarom en vooral waar van de verkiezingen.
Het goed informeren van de burgers is een basisprincipe van de democratie en daarmee een principiële taak van de gemeente. Daarnaast willen we natuurlijk graag, op een bij Amersfoort passende manier, iets extra's doen om mensen ook daadwerkelijk naar de stembus te krijgen.


· Projectplannen: Iedere partij is gevraagd een project voor te stellen, waarvan zij vindt dat dit uitgevoerd moet worden. Op 6 maart kunnen alle Amersfoorters twee keer stemmen. Op een partij en op een project, iets unieks in Nederland. Het project dat op 6 maart de meeste stemmen krijgt, wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. De gemeente heeft hiervoor een budget van 45.378,02 euro (100.000 gulden) beschikbaar gesteld. Het kan dus zijn dat een project van een andere partij als winnaar uit de stembus komt dan van de partij die de gemeenteraadsverkiezing wint. In een speciale folder (zie bijlage) en op internet staan de projecten genoemd. Een folder over de projecten ligt in de Informatiewinkel in Stadsinformatiecentrum De Observant en bij de meldpunten in de wijk.


· Verkiezingssite: Vanaf vorige week is de verkiezingssite on-line. Deze site is gekoppeld aan de gemeentelijke website: www.amersfoort.nl. Via een banner op de startpagina komt de internetter op de site. Hier staat onder andere de Stemwijzer, waarmee iedereen zelf handig kan testen welke partij het beste bij hem of haar past. Ook de programma's en projecten van de partijen worden genoemd. Wie zelf geen computer heeft, kan in de Informatiewinkel en bij de meldpunten in de wijk terecht.


· Informatiewinkel: De Informatiewinkel in De Observant staat in het teken van de verkiezingen. In de informatiezuilen staat info over de verkiezingsprogramma's en de projecten van de partijen. Op de balie liggen de kieslijsten en een folder over de gemeenteraadsverkiezingen (zie bijlage).


· Brief burgemeester: Via een persoonlijke brief van de burgemeester worden 3.600 jongeren die voor het eerst gaan stemmen en ongeveer 6.000 nieuwe inwoners van Amersfoort uitgenodigd om te komen stemmen. De jongeren ontvangen eveneens een eigentijds info-pakket over de verkiezingen (zie bijlage).


· Poster: Een speciale poster met de slogan: 'Druk je stempel op de stad' wordt uitgebracht om jongeren te motiveren te gaan stemmen. De poster wordt verspreid op plaatsen waar veel jongeren komen, zoals cafés, sportverenigingen, personeelskantines van bedrijven waar veel jongeren werken bijvoorbeeld supermarkten, etc.


· Allochtonen: De gemeente geeft ondersteuning aan activiteiten van allochtonenorganisaties die hun achterban willen informeren over de verkiezingen.


· Verkiezingsspecial: Op woensdag 27 februari en donderdag 28 februari verschijnt een special over de verkiezingen in de gemeentelijke Stadsberichten in de huis-aan-huisbladen. Hierin staat onder meer een samenvatting van de projecten, een interview met de lijsttrekkers en een korte programvergelijking.


· Verkiezingsfestival: Het Verkiezingsfestival vindt plaats op zaterdag 2 maart in de driehoek tussen de Amersfoortse Courant, de Observant en het stadhuis. Zoals de naam al zegt: dit festival staat in het teken van de verkiezingen. Van 11.00 tot 17.00 uur is er een doorlopend programma van debatten (op een zeepkist!) en talkshows, omlijst met muziek en theater. De politieke partijen presenteren zich met kramen op een informatiemarkt.
Het Verkiezingsfestival is een initiatief van De Observant, de Amersfoortse Courant en de gemeente.


· Uitslagenavond: Op woensdagavond 6 maart wordt in het stadhuis de Uitslagenavond gehouden. Om 21.00 uur sluiten de stembussen. Aansluitend presenteert gemeentesecretaris Gerard de Kleijn de resultaten van de Amersfoortse verkiezingen. Kanaal 9, Radio M, Omroep Amersfoort en Golfbreker Radio doen vanuit het stadhuis verslag van de avond.

Naar hoofdpagina persberichten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie