Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regiogemeenten maken welstandsbeleid

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Digitale Gemeente Houten

Regiogemeenten maken welstandsbeleid.

woensdag 20 februari 2002 - Bron: Gemeente Houten

Dinsdag 19 februari ondertekenden de wethouders van negen regiogemeenten het startdocument project gebiedsgericht welstandsbeleid. Met de ondertekening spraken de colleges van B&W van Bunnik, Houten, Lopik, IJsselstein, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Wijk bij Duurstede en Woerden de intentie uit om gezamenlijk een welstandsnota op te stellen.

Klantgericht en objectief
De doelstelling van de welstandsnota die de negen gemeenten gaan opstellen is om het welstandstoezicht een klantgerichte toets te laten worden met objectieve en gebiedsgerichte criteria voor de beoordeling van vergunningplichtige bouwwerken. Ook moet er een kortere procedure voor de veel voorkomende bouwaanvragen komen.

De herziening van de Woningwet wordt per 1 juli van kracht. Als gevolg van deze wetswijziging kunnen gemeenten straks bouwaanvragen slechts aan welstand toetsen als zij welstandsbeleid hebben vastgesteld. Uiterlijk 1 januari 2004 moet elke gemeente beschikken over een welstandsnota.

De wetswijziging is onder meer ingegeven door het feit dat in de praktijk er nogal eens kritiek is op het welstandstoezicht. Die kritiek heeft veelal betrekking op de samenstelling van de welstandscommissie, de werkwijze en op de inhoud van haar adviezen. De nieuwe wet moet het maatschappelijke draagvlak voor het welstandstoezicht vergroten

Projectmatige aanpak
De gemeenten trekken om een aantal redenen in samenwerking met de PUWC (Provinciale welstandsorganisatie) gezamenlijk op bij de totstandkoming van een welstandsnota.

Per 1 januari 2004 moet iedere gemeente in Nederland beschikken over een welstandsnota. En waarom zou iedere gemeente het wiel steeds opnieuw uitvinden!
Deze negen regiogemeenten hebben dan ook besloten om efficiënt te werk te gaan door kennis en ervaring te delen.

Daarnaast heeft een goed welstandsbeleid niet alleen weerslag op de bebouwde kom, maar ook op het buitengebied van gemeenten, en daarmee op het totaalbeeld van meerdere, onderling samenhangende gebiedsdelen in de provincie Utrecht (bijvoorbeeld de Lopikerwaard, het westelijk weidegebied, en het Kromme Rijngebied).

Ondersteuning Provincie Utrecht
De Provincie Utrecht ondersteunt het initiatief door de heer mr. H. Lenstra op projectbasis bij de PUWC als projectcoördinator te detacheren en gedurende voorlopig één jaar daarvoor geen kosten in rekening te brengen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie