Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VNONCW: loon-prijsspiraal moet worden voorkomen

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VERENIGING VNO-NCW

VNONCW: loon-prijsspiraal moet worden voorkomen

Den Haag, 20 februari 2002 - De vandaag uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau zijn voor de ondernemingsorganisatie VNO-NCW een bron van zeer grote zorg. Er dreigt een regelrechte loon-prijsspiraal. De desastreuze gevolgen daarvan heeft de Nederlandse economie in jaren zeventig keihard ondervonden en mogen zich niet herhalen. Het heeft bijna 20 jaar gekost om de situatie in goede banen te krijgen. Ook nu is de prijs van een sterk verslechterende concurrentiepositie en een te lage winstgevendheid van Nederlandse ondernemingen al te zien. In 2 jaar tijd stijgt de werkloosheid met 100.000 personen.

De sleutel om het tij te keren ligt onverminderd bij de loonontwikkeling. Die is veel te hoog. In het najaarsoverleg hebben alle partijen dat geconstateerd. VNO-NCW vindt het dringend noodzakelijk daar ook consequenties aan te verbinden. Het buitengewoon gevaarlijke vasthouden aan looneisen van 4 procent en actiedreiging moet door de vakbonden worden losgelaten. In plaats daarvan moet zonder mitsen en maren gekozen worden voor flexibele, resultaatafhankelijke beloning. Kortom, beloningsvormen die in tijden dat het minder gaat niet drukken op de onderneming, en de continuïteit en de werkgelegenheid niet in gevaar brengen.

VNO-NCW wil op 21 maart in het Voorjaarsoverleg opnieuw met het kabinet praten over lastenverlichting voor werkgevers. Gezien het economisch beeld is lastenverlichting naar het oordeel van VNO-NCW hard nodig. Lastenverlichting draagt ook bij aan verlaging van de loonkosten, waardoor winsten, investeringen en werkgelegenheid meer ruimte krijgen


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)

20 feb 02 15:23

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie