Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Günter Wand overleden

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BMG NEDERLAND

Günter Wand overleden op 14 februari 2002

RCA Red Seal (RCA Victor Group) exclusieve artiest Günter Wand overleed op 14 februari 2002 op 90-jarige leeftijd in zijn huis in Zwitserland. Met zijn dood kwam er een eind aan een tijdperk van dirigenten die het vak voor de tweede wereldoorlog geleerd hebben van degenen die direct samengewerkt hebben met mensen als Mahler en Brahms. Wand s beheersing van het Oostenrijks-Duitse repertoire (Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms en Bruckner) was ongekend en veel van zijn opnames worden gezien als toonaangevende voorbeelden door zowel muziekliefhebbers als muzikanten. Hoewel hij in zijn laatste jaren een fragiele indruk maakte wist zijn ijzeren wil het steeds te winnen van zijn fysieke zwakheden. Velen zullen hem missen, met als troost dat hem een lang leven was gegund en dat hij zijn jaren goed benut heeft. In de laatste jaren van zijn leven kreeg hij de reputatie en de status die hij gedurende zijn carrière werkelijk verdiend had.

Meer dan zeventig jaar en zelfs tot het laatste moment stond hij op het podium. Zijn carrière valt op te delen in drie fases. Als zoon van een self-made zakenman leert Wand al op 6-jarige leeftijd piano spelen en reeds op de middelbare school vormt hij een klein orkest en neemt hij voor het eerst plaats als dirigent bij een uitvoering van Mendelssohns Ouverture van A Midsummer Nights Dream. Op aandringen van zijn vader gaat de jonge Wand in 1930 niet alleen muziek studeren, maar een combinatie van muziek, filosofie en taalwetenschap. In datzelfde jaar is hij echter vastbesloten om dirigent te worden na het horen van een uitvoering van Beethovens Leonora Ouverture door het Berlijns Philharmonisch orkest onder leiding van Wilhelm Furtwängler. Op 19-jarige leeftijd krijgt hij een onbetaald baantje aangeboden bij de Opera in Wuppertal waar hij uiteenlopende werkzaamheden verricht als technicus en ballet repetiteur. Na zijn academische opleiding gaat hij in Allenstein, Oost-Pruisen, werken als tweede Kapellmeister waar hij elke twee weken een nieuwe operette op de planken zette. Wanneer Wand 26 jaar is wordt zijn vader ziek en moet hij voor korte tijd het familiebedrijf leiden. Hij maakt echter goed gebruik van de nieuwe bedrijfstelefoon en binnen een dag heeft hij voor zichzelf een positie geregeld als hoofd van alle opera en concert uitvoeringen in Detmold.

In 1938 begint de tweede fase in de carrière van Günter Wand, als hij op 26-jarige leeftijd een aanstelling krijgt als eerste Kapellmeister in Keulen. Een noemenswaardige prestatie voor iemand van zijn leeftijd en dat terwijl hij nooit lid is geworden van de Nazi-partij. Tijdens de oorlog blijft hij de Opera in Keulen leiden. In april 1944 wordt tijdens een bombardement het operagebouw ernstig beschadigd en moet Wand noodgedwongen uitwijken naar Salzburg waar hij 3 dagen voordat de Amerikaanse tanks binnen kwamen rijden in 1945 het laatste concert van het Nazi-tijdperk uitvoerde, Beethovens Eroica Symfonie. Hij bleef een tijdlang in Salzburg waar hij voor het Mozarteum Orkest arrangementen maakte en concerten gaf voor de Amerikaanse troepen. Als Wand terugkeert naar Keulen, vindt hij een verwoeste stad, maar met behulp van Britse troepen is hij het die het muzikale circuit weer nieuw leven inblaast. Wand werd als Algemeen Muzikaal Directeur van Keulen verantwoordelijk voor deze operatie. Als leider van de symphonie concerten in het Gürzenich concertgebouw en van de Opera richtte hij de muzikale peilers van Keulen weer op. Alhoewel het Gürzenich concertgebouw zwaar beschadigd was waren de meeste van de muzikanten nog in leven en ook de muziekbibliotheek had de oorlog doorstaan. Toen Wand de muziekstukken uit deze bibliotheek onder ogen kreeg en zag hoeveel veranderingen er in de loop van de jaren in aangebracht waren was hij vastbesloten niet toe te geven aan de uitvoerende tradities maar om trouw te blijven aan de bedoelingen van de grote componisten. Zo gaf hij, ondanks veel tegenstand, de eerste authentieke uitvoering van Beethovens negende symfonie, gebaseerd op het originele manuscript en was hij in 1955 ook verantwoordelijk voor de eerste opname van deze uitvoering.

Wand bleef van 1945 tot 1974 in Keulen en drukte onmiskenbaar zijn stempel op de muziekwereld. Hij werd een gevierd voorvechter van nieuwe muziek en verantwoordelijk voor premières van stukken van Fortner en Zimmerman, Varèse, Braunfels en Hindesmith en wist hij een nieuw publiek te winnen voor de avant garde. Ook immer aanwezig zijn de drie componisten wier werk door Wand worden beschouwd als het bewijs van het bestaan van God: Mozart, Schubert en Bruckner. Tijdens deze periode is Wand een veelgevraagde gastdirigent binnen Europa. Hij gaf concerten in Frankrijk, Zwitserland en in 1951 dirigeerde hij het Londons Symphonie Orkest in de Royal Opera House. Hij werkte in Oost Berlijn in 1959 en was de eerste West-Duitse dirigent die in de Sovjet Unie optrad. Voor Club Francais du Disque en het opvolgende label Musidisc maakte hij opnames van ruim 30 werken tijdens de jaren 50 en 60, waarvan de meeste met het Gürzenich Orkest.

Na 1974 breekt voor Wand een moeizame periode aan, waarin hij veel rondreist om opnames te maken met de betere radio-orkesten. Hij werkt zowel in Europa als ook in Japan, waar hij een brede aanhang krijgt. Hij wordt voornaamste gastdirigent van het BBC symfonie orkest en dirigeert ook voor het Radio Symfonie Orkest van West Berlijn. Een ommekeer in zijn leven wordt getekend als Klaus Tennstedt vertrekt bij het Symfonie Orkest van de Noord Duitse Radio (NDRSO) en Wand hem opvolgt. Van 1982 tot 1991 was Wand de vaste dirigent van dit orkest en onder zijn leiding worden legendarische concerten gegeven in de Musikhalle en ook leidt de samenwerking tot een groot aantal prachtige opnamen. Tijdens de periode van 1982 tot zijn dood in 2002 stijgt zijn aanzien.

De periode 1995-2001 wordt niet alleen getekend door zijn verbazingwekkende werk met het NDRSO, waaronder schitterende uitvoeringen van de symfonieën van Bruckner, maar ook door Wands toenadering tot het Berlijns Philharmonisch Orkest. De opnamen die hij met dit orkest maakt zijn van de allerhoogste kwaliteit. Alhoewel Wand in de laatste jaren van zijn leven lichamelijk achteruitging, was er geen teken van een vermindering van zijn intellectuele of muzikale kwaliteiten. Tijdens de laatste twee jaar van zijn leven heeft hij een aantal symbolische en emotionele afscheidsconcerten gegeven. In november 2000 keerde hij terug naar Japan, waar hij nog steeds een grote aanhang heeft en zelfs een ware cultstatus bereikte. Daarna, in 2001, keerde hij na 6 jaar weer terug bij de BBC Proms in de Royal Albert Hall. Wands laatste concerten waren in november 2001 in Frankfurt en Wuppertal, zijn geboortestad.

Vanaf 1989 was Wand een exclusieve artiest voor het RCA Red Seal / BMG Classics label en in die periode heeft hij vele studio en live opnamen gemaakt die werden geprezen door zowel pers als publiek. De uitzonderlijk vruchtbare samenwerking heeft BMG Classics een rijke catalogus opgeleverd met zeer succesvolle en prijswinnende opnamen.

Günter Wand zal zeker gemist worden door de ontelbare muziekliefhebbers die zijn geïnspireerd door zijn werk, maar ook door de vele jonge dirigenten die hem als een belangrijke invloed zagen, zoals Claudio Abbado, Simon Rattle en Kent Nagano. Onmiskenbaar leeft hij zo voort, veel tastbaarder is echter zijn muzikale erfgoed in de vorm van de vele opnamen die hij gedurende zijn carrière heeft gemaakt en het bewijs zullen blijven van de onomstotelijke status van deze grote Duitse musicus.

www.gunterwand.nl

Voor meer informatie:
BMG Nederland
telnr: 035 - 6256256

20 feb 02 17:08

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...