Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Breda, bestedingsvoorstel GSB gelden niet-fysieke economie

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Breda
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Breda

20-02-2002

College doet bestedingsvoorstel GSB gelden niet-fysieke economie

De gemeente Breda krijgt 1.254.644 Euro van het ministerie van Economische Zaken om het ondernemingsklimaat in de stad te verbeteren. Het geld is in de convenantsperiode Grote stedenbeleid 2000 2003 specifiek bestemd voor het onderdeel niet-fysieke economie. Burgemeester en wethouders hebben een verdelingsvoorstel gemaakt dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Daarin ligt het zwaartepunt van de besteding van de gelden bij het gemeentelijk startersbeleid, toerisme en accountmanagement.

Al in mei 2000 deed het ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar het ondernemingsklimaat in 25 Nederlandse gemeenten. Breda scoorde daarin redelijk hoog. Met een rapportcijfer van 6,6 bleek de gemeente licht boven het landelijk gemiddelde uit te komen dat op 6,4 lag. Een bemoedigend resultaat, maar geen aanleiding om achterover te gaan leunen. In vervolg op het onderzoek hebben de gemeenten nu het geld voor niet fysieke economie gekregen om het ondernemingsklimaat te verbeteren.
Breda wil de resultaten als nulmeting hanteren en hoopt bij een volgende meting een gemiddelde score van 7 te kunnen halen. Met behulp van de gelden niet fysieke economie kunnen diverse aandachtsgebieden de komende tijd aangepakt worden. In eerste instantie wordt het geld ingezet ten behoeve van startersbeleid, toerisme en het verbeteren van de dienstverlening naar de bedrijven (accountmanagement).

Verdelingsvoorstel
In het voorstel van het college wordt de volgende verdeling gemaakt. Om een goed startersbeleid op poten te zetten wordt 480.000 Euro gereserveerd. Hieruit zou onder andere startershuisvesting, de financiële ondersteuning van starters, cultureel ondernemerschap en etnisch ondernemerschap kunnen worden gefinancierd.

De 512.000 Euro voor toerisme krijgt als bestemming Cultuurpunt Breda, toeristische promotie, de ontwikkeling toeristische arrangementen, versterking van het alternatief circuit in de binnenstad, een hotelonderzoek en tenslotte de detailhandelsmonitor.

Hoewel Breda in het Benchmark onderzoek geen zwakke punten leek te hebben ten opzichte van andere steden, was het voor de gemeente duidelijk dat er aan de gemeentelijke dienstverlening het een en ander verbeterd kon worden. Door het versterken van het gemeentelijk accountmanagement binnen de afdeling Economische Zaken wordt getracht hierin verbetering aan te brengen. Een bedrag ad 158.644 Euro wordt gebruikt voor communicatie, het ontwikkelen van een bedrijvendatabase, de bedrijvenomnibus en een haalbaarheidsonderzoek voor een herstructureringsmaatschappij.

De resterende 104.000 Euro wordt ingezet voor de werkgelegenheidsenquête, als ondersteuning voor de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda (SBBB) en als extra impuls voor Regionaal Actieprogramma West Brabant (REAP).

Het ministerie van Economische Zaken is van plan de Benchmark regelmatig te herhalen. De gemeente Breda hoopt dat door de inzet van deze middelen de score van de volgende meting een vooruitgang te zien zal geven.

Breda, 20 februari 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie