Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Workshop wereldbeelden in Eindhoven

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

20, 27 februari en 6 maart, 19.30 - 22.00 uur, Collegezaal 6, Auditorium

Workshop wereldbeelden

Ieder mens heeft een wereldbeeld, een idee over hoe de wereld in elkaar zit en hoe je je daartoe moet verhouden. Deze workshop probeert je te helpen om je wereldbeeld voor jezelf helder te krijgen, door je de gelegenheid te bieden je eigen opvattingen en overtuigingen te vergelijken met een aantal uitgesproken standpunten. We doen dat in drie avonden, waarop telkens een ander aspect van een mogelijk wereldbeeld aan de orde komt.

Op de eerste avond komt de vraag van de metafysica aan de orde: ga je ervan uit dat onzichtbare machten en krachten de wereld besturen of is het maar toeval dat de wereld is zoals die is en is de mens volledig op zichzelf aangewezen om de wereld en zijn leven zin te geven?

Vervolgens gaat het de tweede avond over het onderwerp of je een positieve of een negatieve kijk op de wereld hebt. Met andere woorden: is jouw wereldbeeld optimistisch of pessimistisch?

Op de laatste avond tenslotte staat de vraag centraal of je vindt dat de wetenschap het laatste woord heeft over hoe de wereld in elkaar zit of dat deze slechts een hulpmiddel is om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen, maar nooit het intuïtieve menselijke oordeel kan vervangen.

Programma:
woensdagavond 20 februari: Humanistisch of religieus wereldbeeld Prof.dr. Henk Manschot (Universiteit voor Humanistiek, Utrecht)

woensdagavond 27 februari: Optimistisch of pessimistisch wereldbeeld Prof.dr. Hans Achterhuis (Universiteit Twente)

woensdagavond 6 maart: Wetenschappelijk of artistiek wereldbeeld Dr. André Klukhuhn (Universiteit Utrecht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie