Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Siberischpremière van een gerestaureerde jongerenspeelfilm

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Limburgs Museum
Zoek soortgelijke berichten

Limburgs Museum


Toegevoegd: 14-2-2002

Siberischpremière van een gerestaureerde jongerenspeelfilm

Frank Holthuizen

Op woensdagavond 20 februari wordt in het Swalmense Café De Mert de lokale speelfilm Siberisch uit 1975 vertoond. Met deze film trachtte het VJV Swalmen destijds een discussie op gang te brengen tussen jongeren en hun ouders. Zo is Siberisch een film geworden over een voortdurend generatieconflict tussen de weigerachtige dienstplichtige zoon en zijn reactionaire vader. Op de achtergrond speelt de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw mee. Kortom: een sociaal-kritische film die de kijker leerde hoe om te gaan met gezag en zelfontplooiing. Aan de film werkten destijds voornamelijk Swalmense acteurs mee. Bovendien was de film grotendeels in Swalmen opgenomen. Zo zijn er scènes gedraaid in café de Geitesjtal, in papierfabriek Van Houtum, in de keuken van boerderij Genoenhof, en in de wachtkamer van dokter Franssen.

Het is de tweede première van een film die jarenlang als verloren werd beschouwd. Toen de filmrol vorig jaar opdook in het archief van de voormalige Basis Educatie in Roermond, ondernamen de cineast Jef de Rooij en Frank Holthuizen, medewerker Bewegend Beeld van het Limburg Museum, meteen actie om de film te behouden. De 16mm-film had de tijd bijzonder goed doorstaan. De beeldkwaliteit is heel mooi gebleven en het materiaal is nauwelijks beschadigd. Het probleem zat hem in het geluid. Zou de film weer vertoond worden, dan was de verstaanbaarheid een eerste vereiste voor succes. De behandeling van de film was daarom gericht op zowel het langdurig behoud als het vertoningsgereed maken voor een eerste presentatie aan de Swalmense gemeenschap. Er is op hoogwaardige video een moederband gemaakt, waarop het geluidsspoor na secure bewerking is overgeschreven. De 16mm-film en de moederband worden opgenomen in het Limburgs Film en Video Archief.

De restauratie en presentatie van de film is mogelijk door subsidie van de gemeente Swalmen en een bijdrage van Papierfabriek Van Houtum. Voor de voorstelling zijn in Swalmen gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de balie van het Gemeentehuis, bij boekhandel Bruna en bij café De Plevuus. U kunt zich natuurlijk ook op de avond zelf melden bij Café De Mert. Er is een aantrekkelijk voorprogramma van twee korte jongerenfilms, eveneens uit 1975.

Siberisch - woensdag 20 februari - 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) - Café De Mert - Markt 1 - Swalmen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie