Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overeenstemming aanpak verzuim psychische redenen

Datum nieuwsfeit: 20-02-2002
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Werkgevers en werknemers, professionele hulpverleners, patiënten en de overheid zijn het eens over de aanpak van verzuim om psychische redenen, alsmede de maatregelen die nodig zijn om deze aanpak zo breed mogelijk ingang te doen vinden. De centrale elementen van een doeltreffende aanpak zijn eenvoudig: contact houden, adequate begeleiding of behandeling van klachten verzekeren en activering op het werk, thuis en buitenshuis.

De aanpak en maatregelen staan verwoord in een Leidraad en bijbehorend Implementatieplan. Beide rapporten zijn opgesteld door de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid (onder leiding van de heer Donner), en worden vandaag aangeboden aan Minister Borst van VWS en Staatssecretaris Hoogervorst van SZW.

De Leidraad biedt in concrete gevallen van verzuim oriëntatie en houvast aan het handelen van werkgevers en werknemers. Uitgangspunt is gedeelde verantwoordelijkheid en wederzijdse aanspraken van werkgever en werknemer. De Leidraad schetst basisregels, een tijdpad, functies en taken waar bij de aanpak van het verzuim aan gedacht moet worden. Vanaf vandaag is de Leidraad in een handzame, publiekvriendelijke versie beschikbaar.

De Commissie heeft tevens een implementatieplan opgesteld ter introductie van de Leidraad. Vandaag stemmen werkgevers en werknemers, professionele hulpverleners, patiënten en de overheid in met de analyse en aanpak zoals voorgesteld in de Leidraad. Ze spreken tevens de bereidheid uit om op basis van het implementatieplan en langs de daarin uitgezette lijnen, de invoering en het gebruik van de Leidraad te bevorderen.

Met de vaststelling van de Leidraad en het implementatieplan wordt de tweede fase in de werkzaamheden van de Commissie afgesloten. De eerste fase van de analyse eindigde in juni 2000. In de derde fase zal de Commissie zich richten op het begeleiden, monitoren, en zo nodig verder stimuleren van de praktische invulling van de Leidraad. De Commissie zal zich ook richten op maatregelen om verzuim te voorkomen en de 'gezondheid' van arbeidsorganisaties te bevorderen. Deze fase eindigt in januari 2003.

Dit persbericht is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid
(Commissie Donner I)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie