Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Om de stembus, Verkiezingsaffiches 1918-1998

Datum nieuwsfeit: 21-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998

In de moderne verkiezingscampagne spelen de affiches bij lange na niet meer de rol die zij in het verleden hebben vervuld. De kleurrijke affiches uit de verzuilingstijd waren ideologisch zwaar beladen. In het interbellum kwamen socialistische symbolen als rode vlag, fakkel of morgenrood, en communistische als hamer en sikkel, veelvuldig voor, evenals afbeeldingen van strijdbare arbeiders. Tegenstanders van SDAP en CPN grepen ook naar de metafoor: op de affiches van katholieke en liberale partijen werd het socialisme meermalen verbeeld als een draak.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de affiches zakelijker. Met de ontzuiling en de opkomst van de televisie verdween in de loop van de jaren zestig de symboliek vrijwel helemaal. De beeldend verpakte ideologische boodschap maakte voorgoed plaats voor koppen van lijsttrekkers in een uitgekiende huisstijl. Het beeldscherm bood veel meer mogelijkheden om de partij te verkopen dan een poster op een verkiezingsbord.

Deze ontwikkeling van de verkiezingsaffiches van kunstwerk tot aanplakbiljet wordt uitvoerig beschreven èn getoond in Om de stembus.De vele afbeeldingen in kleur geven bovendien een scherp beeld van de partijpolitieke verhoudingen door de tijd heen. Deze unieke verzameling affiches is het resultaat van lang speurwerk in vele archieven en collecties. In deze geheel herziene en geactualiseerde editie van Om de stembus worden de affiches per verkiezingsjaar gepresenteerd. Daarnaast wordt informatie gegeven over de verkiezingsstrijd, de stembusuitslag en regeringsvorming.

Over de auteurs:

D.J. Elzinga is hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde een tiental boeken over onder meer het kiesrecht, politieke partijen, het parlement, de politie en het gemeenterecht.

G. Voerman is hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 2001 op De meridiaan van Moskou. De CPN en de Communistische Internationale 1918-1930.

Titel

Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918 - 1998

Auteurs

D.J. Elzinga en G. Voerman

Uitgave

Uitgeverij L.J. Veen te Amsterdam/Antwerpen,. ISBN: 90 204 0258 7, prijs: 20

Informatie

DNPP, Oude Boteringestraat 52, 9712 GL Groningen, tel. (050)363 68 30, fax (050)363 72 56,

e-mail: (dnpp@ub.rug.nl) , website: www.dnpp.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie