Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproepingskaarten gemeente Boxtel zijn bezorgd

Datum nieuwsfeit: 21-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Boxtel
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Boxtel


U komt toch ook?

Verkiezingen gemeenteraad 6 maart 2002

oproepingskaarten zijn bezorgd Iedereen die stemgerechtigd is voor de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel heeft inmiddels zijn of haar oproepingskaart thuisbezorgd gekregen. Kiesgerechtigd is iedereen boven de 18 jaar die op 22 januari in Boxtel woonde. Met de oproepingskaart kunt u op 6 maart bij het stembureau terecht waar u op basis van uw adres bent ingedeeld. Er zijn 16 stembureaus in Boxtel. De meesten van u kennen de weg, geografisch is er niet veel veranderd. Wel kon door de verbouw in het VMBO-college, locatie Den Tijber, nu geen stembureau worden ingericht. In de plaats daarvan kunnen de bewoners van Selissenwal e.o. terecht bij de Regenboog aan De Tijvert 7.

Laat uw eigen stem horen Het mooiste is om zelf te gaan stemmen. Ook als het niet makkelijk is geeft het voldoening om gebruik te maken van uw stemrecht. Wie stemt blijft ook alerter op het gebeuren in de nieuwe gemeenteraad dan wie het op 6 maart aan anderen overlaat. Gestemd wordt er toch. En bestuurd dus ook. Wie het erbij laat zitten heeft ook na 6 maart weinig recht van spreken. En dat is nu misschien wel extra jammer, want er gaat veel veranderen in het gemeentebestuur. Ook voor u, als burger. Met invoering van het dualisme gaat de raad anders functioneren en daarbij veel meer dan voorheen, zo is de bedoeling, direct contact met de kiezers onderhouden. Er is dus sprake van een nieuwe start. Mocht u twijfelen, aarzel dan nu niet langer en laat uw stem horen. Opdat u uw vertegenwoordigers in de gemeenteraad er ook nog eens op kunt aanspreken, in de komende 4 jaren.

Machtiging kan, op hetzelfde stembureau Wie wel wil maar niet zelf kan gaan stemmen, kan dat een ander laten doen. Om dat te kunnen staan bij verkiezingen 2 mogelijkheden open: een schriftelijke aanvraag indienen of de oproepingskaart aan een andere kiezer meegeven. Achterzijde even invullen, svp.

Voor de schriftelijke aanvraag is de termijn deze week verstreken. Die is ook vooral bedoeld voor iemand die langere tijd van huis is. Maar nu de oproepingskaarten binnen zijn biedt die ook de makkelijkste manier om een ander te laten stemmen.

Het machtigen van een ander om namens u te stemmen kan tot de op de dag van de verkiezingen. Op de achterzijde van de oproepingskaart vult u in wie voor u de stem uitbrengt en die ander kan dat alleen doen als die op datzelfde stembureau als kiezer staat geregistreerd. De kiezer brengt de gevolmachtigde stem tegelijk met de eigen stem uit. Een kiezer mag niet meer dan 2 stemmen van anderen uitbrengen, ofwel 2 volmachten aannemen. Met deze regel wordt het ronselen van stemmen voorkomen.

Wie eenmaal een ander gemachtigd heeft kan die machtiging later niet intrekken en kan ook zelf niet meer aan de stemming deelnemen.

Elders stemmen met een kiezerspas Wie wel zelf wil gaan stemmen maar dat ergens anders wil doen dan op het stembureau waar hij/zij staat geregistreerd kan ook dat regelen. Dat kan tot uiterlijk 1 maart as. Daartoe moet de kiezer met de oproepingskaart naar het gemeentehuis. Bij de balie van bureau verkiezingen wordt uw verzoek in behandeling genomen en als eraan kan worden voldaan wordt dat in de computer verwerkt en daarvan een aantekening op uw oproepingskaart gemaakt. Met die aantekening is de oproepingskaart omgezet in een kiezerspas. Daarmee kunt u op elk stembureau in Boxtel terecht voor het uitbrengen van uw stem. Handig bijvoorbeeld voor wie werkt op een plek die toch vrij ver van het eigen stembureau ligt, zodat het stemmen door tijdgebrek in het gedrang zou kunnen komen. Dat kunt u hiermee voorkomen.

Er is tijd genoeg : van 7.30 tot 21.00 uur Aan de openstelling van de stembureaus kan het toch eigenlijk niet liggen. Die is in de avond met nog eens een uur verruimd en s morgens een half uur vervroegd. Wie (elders) werkt en overdag geen tijd heeft kan op 6 maart tot 9.00 uur s avonds bij de stembureaus terecht, als stemmen na half acht in de vroege ochtend u minder goed uitkomt. Een lange dag voor de medewerkers van de stembureaus. Er wordt extra menskracht aangetrokken om elkaar te kunnen aflossen. Neem ook dat aspect mee als u twijfelt of moeite heeft met uw beslissing: er wordt naar u uitgezien op deze lange dag.

In Liempde wordt 2 keer gestemd Inwoners van Liempde hebben niet alleen een gemeenteraad, maar ook een Dorpsraad die om inbreng van de kiezer vraagt. Voor de dorpsraad zullen van de 14 kandidaten die op de lijst staan er op 6 maart 7 worden gekozen om de komende 4 jaar specifiek Liempdse zaken te behartigen. De uitslag van de verkiezingen van de Dorpsraad Liempde zal op 6 maart s avonds evenzeer bekend worden gemaakt als die van de gemeenteraad. Ook van de kandidaten van de Dorpsraad zijn fotos gemaakt die op de 6e maart een rol kunnen spelen bij het presenteren van de uitslag van de verkiezingen.

Komt dat zien, op woensdagavond 6 maart Van het verloop van de uitslagen van de verkiezingen zal Omroep Dommelland op woensdagavond 6 maart een rechtstreekse tv-uitzending verzorgen. Dankzij de stemmachines die in Boxtel al jaren worden gebruikt is de verwachting dat de uitslagen tussen 22.00 en 23.00 uur bekendgemaakt zullen kunnen worden. Wie thuis wil kijken zit loge. Maar wie op 6 maart naar het gemeentehuis komt zit er midden in. Want daar in de raadzaal is het te doen. Voor iedereen, vriend of vijand, winnaar of verliezer, maar altijd gerespecteerd om de constructieve instelling waarmee hij of zij zich voor het publieke belang van de gemeenteraad beschikbaar heeft willen stellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie