Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe subsidiemogelijkheden voor culturele sector

Datum nieuwsfeit: 21-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Nieuwe subsidiemogelijkheden voor de culturele sector in de provincie West-Vlaanderen
Brugge, 21/2/2002
Eind vorig jaar keurde de West-Vlaamse provincieraad twee nieuwe reglementen goed die sinds 1 januari 2002 van kracht zijn. Het gaat enerzijds om een reglement voor de subsidiëring van culturele projecten en anderzijds voor de erkenning en subsidiëring van verenigingen voor multidisciplinaire kunst. De mogelijkheid om bij de provincie daarvoor subsidies aan te vragen bestond vroeger ook al; het nieuwe ligt hem vooral in de opsplitsing van beide reglementen en de vereenvoudiging van aanvraag.

Met dit initiatief wil het provinciebestuur komaf maken met de vorige modaliteiten en een nieuw elan geven aan culturele projecten en aan verenigingen die zich toeleggen op multidisciplinaire kunstvormen in West-Vlaanderen. Het begrip cultureel moet in beide gevallen heel breed geïnterpreteerd worden: het gaat van beeldende kunst, bibliotheekwerk, volksontwikkeling over cultureel erfgoed, letteren en taal tot en met muziek. En uiteraard moeten de activiteiten gericht zijn op de provincie. Het bedrag van de toelage is afhankelijk van de vorm waarin wordt ingediend.

Subsidiëring van culturele projecten
Zowel een culturele vereniging als een particulier initiatief dat een cultureel project organiseert, kan aanvragen. Wel met de voorwaarde dat het initiatief getuigt van professionele kwaliteit, een grootschalig karakter vertoont en minimaal een regionale uitstraling bezit. De toelage zelf is begrensd tot maximum 50% van de reële kosten van het project. Een aanvraag moet ingediend worden uiterlijk op 1 december van het jaar voorafgaand aan het project.

Erkenning en subsidiëring van verenigingen voor multidisciplinaire kunst
Voordrachten organiseren, forumgesprekken, tentoonstellingen, concerten, studiedagen, lessenreeksen en dergelijke meer; wanneer een vereniging dit soort activiteiten brengt met een multidisciplinair karakter, dan kan ze bij de provincie een erkenning aanvragen en vervolgens een jaarlijkse subsidie. Voorwaarde is wel dat de vereniging minstens drie jaar bestaat én minstens een regionale impact en uitstraling kent. De toelage zelf bestaat uit twee delen: een forfaitair gedeelte met daarbovenop een werkingssubsidie. Een aanvraag moet ingediend worden voor 1 april, tenzij de vereniging eerst een erkenning wil aanvragen. In dit laatste geval moet de aanvraag voor 1 februari ingediend zijn.

Het reglement, de deelnemingsformulieren en alle verdere inlichtingen kan men bij de provinciale dienst Cultuur bekomen Koning Leopold III-laan 41 te 8200 Brugge tel. 050/40.31.37 of per e-mail : isabel.van_dael@west-vlaanderen.be.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie