Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring recente overstromingen in Indonesië

Datum nieuwsfeit: 21-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

P/02/16

Brussel, 18 februari 2002
6060/1/02 REV 1 (Presse 27)
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de recente overstromingen in Indonesië

Naar aanleiding van de recente overstromingen in het grootste gedeelte van Jakarta, Tangerang en Bekasi, spreekt de Europese Unie haar medeleven en solidariteit met de bewoners van Groot-Jakarta uit en is zij bereid om als oude partner van Indonesië verdere steun en bijstand te verlenen.

De gevolgen van zware regenval en overstromingen voor enkele gemeenschappen in Groot-Jakarta zijn de ernstigste die Jakarta en omgeving sedert 1996 hebben geteisterd. Naar schatting zijn tot een half miljoen mensen getroffen.

Een eerste beoordeling van de behoeften wordt thans uitgevoerd door ECHO - het humanitaire bureau van de Europese Unie. Urgente behoeften zijn water en riolering, huisvesting en elementaire hulpartikelen, noodrantsoenen en de levering van essentiële geneesmiddelen voor de behandeling van via water verspreide ziekten.

Het doel van ECHO is de hulp van nationale organisaties aan te vullen. Nu heeft het verzoeken om financiering van een aantal humanitaire instanties en niet-gouvernementele organisaties ontvangen. Een besluit om humanitaire fondsen toe te kennen zal derhalve worden genomen uit hoofde van de "eerste noodhulp"-procedure om aan de dringende behoeften van de kwetsbaarste bevolking te voldoen. Het is de bedoeling dat de humanitaire operaties worden uitgevoerd via de humanitaire partners van ECHO.

Dit kan worden gevolgd door verdere maatregelen, afhankelijk van de omvang van de geconstateerde behoeften, de plannen van het stadsbestuur en de centrale regering, de voornemens van andere donoren en nadat een vollediger beoordeling heeft plaatsgevonden.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie