Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tussenevalutie cameratoezicht toont positief resultaat

Datum nieuwsfeit: 21-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Rotterdam

Tussenevalutie cameratoezicht toont positief resultaat

In juni 2000 zijn in Rotterdam camera's geplaatst op het Stadhuisplein en in het Saftlevenkwartier. De locatie voor cameratoezicht in het Saftlevenkwartier is een voor Nederland unieke locatie, omdat het een woonbuurt en geen uitgaansgebied betreft. Deze stedelijke pilot van cameratoezicht is in oktober 2001 uitgebreid met camera's rond de tippelzone aan de Keileweg, bij de metrostations Delfshaven en Marconiplein en op de kop van de Mathenesserdijk. De doelstellingen van het cameratoezicht zijn drieledig:
* het verminderen van geweld en overlast op straat;
* het verbeteren van de veiligheidsgevoelens van omwonenden en bezoekers;

* in de verbetering van de effectiviteit van het optreden van politie en justitie.

Saftlevenkwartier
Bewoners
In het Saftlevenkwartier zijn de ontwikkelingen bij de bewoners positief te noemen. Bewoners zijn minder vaak slachtoffer geweest van agressie en geweld, bewoners zijn minder vaak ooggetuige geweest van geweld of agressie en de veiligheidsbeleving is verbeterd. Het aantal bewoners dat zegt wel eens straten te mijden in de eigen woonbuurt is gedaald. De tevredenheid onder de bewoners over het politieoptreden in het Saftlevenkwartier is onveranderd groot. Ook de houding ten opzichte van het cameratoezicht is onveranderd (zeer) positief.

Ondernemers
De ervaringen van de ondernemers in het Saftlevenkwartier met cameratoezicht zijn positief, maar minder uitgesproken en minder eenduidig dan bij de bewoners. Het aantal slachtoffers van verbale agressie is verminderd, evenals het aantal on-dernemers dat ooggetuige is geweest van geweld of agressie en de persoonlijke hinder die hiervan wordt ondervonden. De ondernemers voelen zich na instelling van het cameratoezicht minder vaak onveilig dan voor plaatsing. De ondernemers blijven onveranderd positief over het cameratoezicht. Uit het onderzoek blijkt dat de meldingsbereidheid bij ondernemers enigszins te zijn afgenomen, evenals de tevredenheid over het politieoptreden.

Aangiften
In het cameragebied Saftlevenkwartier is het totale aantal aangiften en processen-verbaal van misdrijven in de maanden na invoering van het cameratoezicht lager (88) dan in dezelfde maanden hieraan voorafgaand (99). Deze afname kan voornamelijk worden toegeschreven aan een daling van geweldsmisdrijven, met name diefstallen met geweld. Er is geen indicatie dat de criminaliteit en overlast zich verplaatst naar omliggende straten. Sterker, het aantal aangiften in het overige deel van het Saftlevenkwartier, buiten het cameragebied, is afgenomen, met name het aantal diefstallen en inbraken.

Stadhuisplein
Bezoekers
Het percentage bezoekers dat zeer positief is over cameratoezicht is toegenomen van 17% tot 42%. Verder is het aantal bezoekers dat cameratoezicht een inbreuk vindt op de privacy in beide jaren zeer gering. Een meerderheid van de bezoekers, rond de 60%, is tevreden over het politieoptreden. Uit de eerste twee metingen onder de bezoekers van het Stadhuisplein zijn verder nog geen echte veranderingen vast te stellen als gevolg van cameratoezicht.

Ondernemers
De ondernemers van het Stadhuisplein geven na een jaar cameratoezicht aan dat zij zich minder vaak onveilig voelen, minder vaak hinder van klanten ondervinden en minder vaak slachtoffer zijn geweest van agressie en geweld (met name van vandalisme). Hun tevredenheid over het politieoptreden op het Stadhuisplein is ten opzichte van 2000 toegenomen. Er zijn geen veranderingen geconstateerd in de mate van onveilig-heid die ondernemers ervaren tijdens het werk en het percentage dat ooggetuige is geweest van agressie en geweld.

Aangiften
Het aantal aangiften en processen-verbaal van misdrijven op het Stadhuisplein is in de maanden na invoering van het cameratoezicht hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder (99 tegenover 75). Hierbij gaat het met name openbare orde misdrijven, inbraken en diefstallen met geweld. In de onderzoeksperiode kunnen buiten de invloed van het cameratoezicht twee factoren daarbij een rol hebben gespeeld. In de eerste maand van het cameratoezicht vond het Europese Kampioenschap voetbal plaats. Het Stadhuisplein werd in deze periode zeer intensief gebruikt. Het aantal aangiften was toen hoger dan normaal.

Cameratoezicht leidt mogelijk tot een hogere aangiftebereidheid. Die constatering kan op twee manieren worden uitgelegd. De ene verklaring is dat met cameratoezicht meer delicten worden gesignaleerd, hetgeen zich doorvertaalt in een hoger aantal aangiften. De andere verklaring is dat de extra aanwezigheid van politie de aangiftebereidheid stimuleert. Hoe het ook zij, beide verklaringen passen binnen het korpsbeleid, dat is gericht op verhoging van de aangiftebereidheid ter zake geweldsdelicten.
Daarnaast kan ook het politieproject Horecare een rol spelen. Sinds januari 2001 is het aantal surveillerende agenten op vrijdag en zaterdag toegenomen. Doorgaans werkt de aanwezigheid van meer politie preventief, maar in deze periode zijn juist meer incidenten gesignaleerd en tevens meer aanhoudingen verricht, hetgeen een verklaring kan zijn voor het toegenomen aantal aangiften.

De ontwikkelingen op het Stadhuisplein, een gelijkblijvend geweldsniveau maar meer aangiften, betekenen wel dat het verschil tussen de aantallen misdrijven en de geregistreerde criminaliteit, het zogenoemde dark number, is afgenomen. Bovendien zijn bij een gelijkblijvend geweldsniveau meer verdachten aangehouden. Hierdoor is het inzicht in de geweldscriminaliteit op het Stadhuisplein ver-groot.

Delfshaven
Tachtig tot negentig procent van de ondervraagde bewoners, ondernemers en reizigers is positief over de invoering van het cameratoezicht. Tussen de tachtig en negentig procent van de bewoners beschouwt het cameratoezicht niet als een inbreuk op hun privacy. Ongeveer de helft van de bewoners ver-wacht dat door het cameratoezicht het gevoel van veiligheid zal toenemen en agressie en ge-weld kan worden voorkomen.

Samenwerking
De politie beschouwt met name het toepassen van cameratoezicht tijdens grootschalige evenementen als succesvol. De algemeen commandant van het politieoptreden kan aan de hand van de extra informatie eerder dan voorheen reageren op mogelijke verstoringen van de openbare orde. Door het cameratoezicht kan de politie volgens betrokkenen eerder ingrijpen bij groepsvorming en personen die ordeverstorend gedrag vertonen (zoals bijvoorbeeld het gooien van voorwerpen). Deze personen kunnen vroegtijdig worden verwijderd

Het OM is zeer positief ten aanzien van cameratoezicht. Er vindt een snellere afhandeling plaats van geweldszaken (verdachten bekennen eerder) en het aantal aangehouden verdachten is gestegen. Aan de hand van camerabeelden is een aantal ernstige misdrijven opgelost.

Voor wat betreft de uitlezers zijn de aanloop problemen opgelost. De verwachting is dat met de gerealiseerde oplossing van de problemen het cameratoezicht tot nog effectiever en efficiënter politieoptreden zal leiden

Conclusies

* Uit het onderzoek blijkt dat er positieve ontwikkelingen zijn ten aanzien van het gebruik van camera's in het Saftlevenkwartier: + bewoners minder vaak slachtoffer van agressie en geweld; + afname onveiligheidsgevoel bij bewoners; + tevredenheid politieoptreden bij bewoners; + bewoners en ondernemers staan positief tegenover cameratoezicht;
+ ondernemers minder vaak ooggetuige van geweld, agressie; + ondernemers voelen zich minder vaak onveilig; + aantal misdrijven neemt af;
+ geen indicatie van uitwaaiering;

* Bezoekers en ondernemers op het Stadhuisplein zijn positief over het cameratoezicht:

* percentage bezoekers dat positief is over cameratoezicht is toegenomen;

* bezoekers positief over politieoptreden;
* gevoelens van onveiligheid bij bezoekers zijn niet veranderd;
* percentage bezoekers dat ooggetuige is geweest van geweld is niet veranderd

* ondernemers voelen zich minder vaak onveilig;
* ondernemers ondervinden minder vaak hinder van klanten;
* ondernemers minder vaak slachtoffer van agressie en geweld;

* aantal aangiften is hoger (openbare orde misdrijven inbraken, diefstal en geweld);


* Politie en OM zijn positief over het gebruik van camera's op het Stadhuisplein/ Saftlevenkwartier.

* Er zijn geen privacyproblemen geconstateerd met betrekking tot cameratoezicht.

* Er vindt -binnen de prioriteitstelling- een goede opvolging plaats van gesignaleerde incidenten.

* De aanloopproblemen met uitlezers zijn opgelost.
* De inzet van camera's als toezichtinstrument is maatschappelijk geaccepteerd.

* De verwachting onder bewoners, ondernemers en reizigers in Delfshaven zijn zeer positief over cameratoezicht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...