Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jeugd maakt kennis met politiek Den Brielle

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Brielle
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Brielle


Jeugd maakt kennis met politiek

13-02-2002

Leerlingen van een 4e klas VMBO maken in Brielle op bijzondere wijze kennis met de gemeentelijke politiek. Ze gaan een gemeenteraadsvergadering houden waarin ze beslissen over de toewijzing van 1250,-- aan een door hen uitgekozen project. Deze unieke vergadering, die wordt voorgezeten door burgemeester B.F.A. van der Kluit- de Groot,
vindt plaats op vrijdag 22 februari van 09.00 tot 12.00 uur in het stadhuis aan de Markt 1 te Brielle

Achtergrond
Mevrouw Anja Boogaard-Clement, docent maatschappijleer, heeft in haar lesprogramma voor de leerlingen van de vierde klas VMBO Bahurim aandacht gegeven aan staatsinrichting en politiek. Met de gemeente Brielle is overleg gevoerd over de uitwerking van een project.
Daarbij is het plan gemaakt om een gemeenteraadsvergadering te houden, waarin leerlingen als raadslid optreden. In deze vergadering mogen zij beslissen over de bestemming van een bedrag van ongeveer 1250,- Door dit project maken de leerlingen kennis met de politiek in het algemeen en in het bijzonder met de gemeentelijke politiek. Ze doen ook ervaring op met debatteren en met participeren.

Werkwijze
De leerlingen worden verdeeld in groepen (momenteel 10). Elke groep bedenkt een idee waarbij de uitvoering in principe niet meer kost dan
1.250,- Met behulp van de docente en de beleidsambtenaar worden deze ideeën uitgewerkt.
Op 22 februari wordt een openbare vergadering gehouden. Jongeren presenteren in het kort hun ideeën. Onder voorzitterschap van de burgemeester, mevr. Van der Kluit, wordt gedebatteerd en uiteindelijk worden de projecten in stemming gebracht. Eerst vindt een selectie plaats van drie projecten. In een laatste stemming moet uit deze projecten een winnaar worden gekozen. Het winnend project wordt beloond met het beschikbaar besteld bedrag.

Ideeën
In het voorbereidend overleg met de leerlingen zijn een aantal project-ideeën besproken. Deze worden momenteel nog uitgewerkt.
1) Jeugdraad. Een jeugdraad een jaar lang financieren en vervolgens evalueren en eventueel verlengen met financiële ondersteuning van de gemeente.

2) Graffitimuur. Ergens in Brielle een muur neerzetten waar jongeren graffiti op kunnen spuiten en de gemeente zorgt voor een jaarlijkse witte verflaag.

3) Gedeeld kunstwerk. Een kunstwerk letterlijk door het midden gedeeld met een andere middelbare school totdat deze scholen in hun nieuwe locatie gehuisvest worden (naast elkaar).

4) Sportdag. Een sportdag voor verschillende eindexamenklassen organiseren.

5) MLK-school. Een activiteitentent of software kopen voor de school.
6) Bunker. Een bunker op de Brielse wallen inrichten tot muziekoefenruimte.

7) Activiteit. Een activiteit voor jongeren in De Plantage organiseren.

8) Opboksen. Een bokssportproject voor hangjongeren, in navolging van een project in Hoogvliet.

9) Bioscoop. Omdat de bioscoop van Brielle weg is, een ludieke actie houden waarbij 24 uur lang films worden gedraaid in De Goote. Entree is dan vrij.

10) Muziekfestival voor amateur-pop-bandjes.
Info
bij A.J. de Mello, beleidsmedewerker gemeente Brielle, doorkiesnummer 47102.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie