Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbescherming start publieksactie voor BPRC-apen

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming start publieksactie voor BPRC-apen

Den Haag, 22 februari 2002 De Dierenbescherming start vandaag een publieksactie voor de apen in het apenonderzoekscentrum(BPRC) in Rijswijk. Met krantenadvertenties en radiospots roept de Dierenbescherming op tot een digitaal protest richting minister Hermans van Onderwijs, verantwoordelijk voor het BPRC. Daarin wordt de bewindsman gevraagd zich aan zijn beloften te houden: een goede oude dag voor de chimpansees en uiteindelijk sluiting van het centrum. De Dierenbescherming voert de druk op omdat Hermans voor 1 maart met een voorstel over de toekomst van het BPRC naar de Tweede Kamer moet komen. De actie is te vinden op de website;
www.dierenbescherming.nl

Al ruim een jaar voert de Dierenbescherming actie. Een jaar waarin minister Hermans veel beloften heeft gedaan. Zo heeft hij beloofd de chimpansees een goed pensioen te willen geven. Wat de Dierenbescherming betreft kan dat alleen bij stichting AAP die garanties biedt voor het welzijn van de chimpansees. Het plan van het BPRC om de apen aan dierentuinen te verkwanselen is voor de Dierenbescherming niet acceptabel. De Dierenbescherming vreest dat wanneer de chimpansees in dierentuinen terechtkomen, zij alsnog in het handelscircuit verdwijnen. Er is immers sprake van een overschot in dierentuinen.
Recent heeft minister Hermans in een interview met het blad Dier van de Dierenbescherming toegezegd het BPRC uiteindelijk te willen sluiten. Ook op dit punt houdt de Dierenbescherming Hermans aan zijn belofte.

Dag in dag uit slijten ruim 1600 apen een lang en dieronterend bestaan in het proefdiercentrum het BPRC in Rijswijk. Er zitten onder meer rhesus-apen, dwergaapjes en ook chimpansees. Het BPRC is het laatste primatencentrum in de Europese Unie dat nog chimpansees voor dierproeven gebruikt. De huisvesting van de meeste apen in het BPRC is erbarmelijk. Dagelijks worden er op de dieren proeven gedaan waarvan het nut en de noodzaak erg omstreden zijn.

De Dierenbescherming hoopt dat het publiek massaal minister Hermans helpt herinneren om de beloften ook daadwerkelijk na te komen. De actie is te vinden op www.dierenbescherming.nl


- einde bericht -

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie