Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mooiste schoorsteen gemeente Boxtel

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Boxtel
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Boxtel


Onze schoorsteen is de mooiste van het land

Vrijdagmiddag krijgt de schoorsteen langs het Smalwater een lintje. Hij dateert van 1850 en is daarmee een van de oudste schoorstenen in Nederland.

Hij staat op een bijzondere sokkel. De vorm van de pijp is uitzonderlijk. Hij is gebouwd van radiaalsteen, stenen die voor hun specifieke toepassing zijn gevormd en gebakken, en geperforeerd zijn om de schoorsteen te koelen. Bijzonder is ook dat deze schoorsteen, in tegenstelling tot de meeste schoorstenen van jongere datum, niet taps toeloopt. Toegift is dat de schoorsteen wordt omgeven door oude bedrijfspanden die nog dateren uit de tijd dat textielfabriek Van Oerle hier langs het Smalwater actief was. Zo is ook de entourage van de pijp passend. Zelf heeft hij ook altijd zijn diensten bewezen aan die Band- en Damastweverij, niet voor niets langs het Smalwater gevestigd. Later, in de jaren tachtig, is dat bedrijf als Van Oerle Alberton verhuisd naar bedrijventerrein Ladonk waar het nog altijd de grootste band-, lees autogordelweverij van Europa staat te zijn.

Het is aan de inspanningen van de monumentencommissie Boxtel, schoorsteenbouwer Harm Meijer en van Gerard Timmers en Maria Iven te danken dat de schoorsteen nu zon mooi lot beschoren is. Zij vonden dat hij moest blijven. Zij zagen dat hij zich nog maar moeizaam staande kon houden. Het kostte geld, de restauratie. Bij hun kruistocht zijn ze geholpen door de gemeente Boxtel en de Provincie Noord-Brabant, die zich er ook financieel achter hebben gezet.

De hoogste nationale onderscheiding die een schoorsteen in Nederland te beurt kan vallen en die vrijdagmiddag aan de schoorsteen langs het Smalwater wordt verleend heet het klimijzer 2001. Als we hier in Boxtel maar weten wat we aan moois in huis hebben.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie