Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationaal symposium over belang zee

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Internationaal symposium over belang zee

22-02-2002

Onder de titel 'World Wide Waters, The Maritime Dimension of Global Prosperity and Stability´ is vandaag (22 februari) in de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) een symposium gehouden in het kader van 400 jaar Verenigde Oost-Indische Compagnie. Staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie) opende het symposium dat werd bijgewoond door een groot aantal genodigden uit de maritieme wereld, waaronder de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Cees van Duyvendijk, de Commander Supreme Allied Commander Atlantic, generaal William Kernan en de voormalige Amerikaanse onderminister voor de marine, Richard J. Danzig. Dagvoorzitter en vroegere minister van Defensie Willem van Eekelen stelde in zijn openingsspeech dat het vooral ging over 'parallellen en paradoxen van de afgelopen 400 jaar'.

Staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie) zei in zijn openingswoord onder meer 'God created the world, but the Dutch created Holland', waarmee hij de speciale relatie aangaf tussen de Nederlanders en de zee. Verder zei hij 'het kan nodig zijn dat democratische landen plotseling en met spoed militaire eenheden moeten uitzenden om de nieuwe bedreigingen te bestrijden. We hebben daarvoor eenheden nodig die snel uitgezonden kunnen worden, flexibel zijn en langdurig kunnen worden ingezet wanneer we de huidige en toekomstige crises willen bestrijden', doelend op de strijd tegen het terrorisme.

Dit jaar wordt aandacht besteed aan het feit dat 400 jaar geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht. De Koninklijke Marine heeft daarom in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael', de Atlantische Commissie en Nederland Maritiem Land, dit symposium georganiseerd. Het symposium werd opgeluisterd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

Volledige toespraak staatssecretaris Van Hoof (Defensie)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie