Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABVAKABO matig positief over voorstel gesubsidieerde arbeid

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

ABVAKABO matig positief over voorstel gesubsidieerde arbeid

ABVAKABO FNV gematigd positief over gesubsidieerde arbeid

De voorstellen van de Raad voor Werk en Inkomen voor de omvorming van de gesubsidieerde arbeid zijn een stap in de goede richting, aldus ABVAKABO FNV. De bond ziet echter ook een aantal knelpunten en heeft op sommige onderdelen zorgen over de uitvoering.

In de voorstellen van de RWI herkent de bond voor een deel haar eigen eerder gepresenteerde plan voor deze groep werknemers. Een van de onderdelen daarvan was om onderscheid maken tussen mensen die aan de ene kant langdurig en aan de andere kant tijdelijk gebruik moeten maken van gesubsidieerde arbeid. Ook de RWI maakt dit onderscheid. Daarnaast geeft de RWI ook aan dat er in overleg afspraken op maat gemaakt kunnen worden over scholing en begeleiding. Volgens de bond geeft dat meer mogelijkheden om werken en leren te combineren. ABVAKABO FNV is altijd al een voorstander geweest van scholing op maat om mensen geschikt te maken voor de arbeidsmarkt. De RWI wil dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor de totstandkoming van de voorziening voor langdurig werklozen. ABVAKABO ondersteunt dit, ook omdat er bij voorkeur gebruik gemaakt moet worden van de huidige infrastructuur van de sociale werkvoorziening. De bond is het eens met de RWI dat dit niet ten koste mag gaan van het bestaande voorzieningenniveau, voor de doelgroep van de WSW.

Knelpunten
De RWI vindt dat alleen werkzoekenden die meer dan drie jaar werkloos zijn of ouder dan 50 jaar gebruik mogen maken van de regeling voor langdurig werklozen in de vorm die nu beschikbaar is voor de sociale werkvoorziening. Als de objectieve indicatiecommissie zijn werk goed doet, is deze grens volgens de vakbond niet nodig. Op deze manier sluit je mensen onnodig uit.

Een ander probleem is dat waar de Raad stelt dat er structurele reguliere functies in de collectieve sector gereserveerd moeten worden voor langdurig werklozen, er alleen gesproken wordt over laagbetaalde banen. Op deze manier ontstaat er een loonplafond die volgens de bond onwenselijk is.

Zorgen
ABVAKABO FNV maakt zich zorgen over de uitwerking van de plannen. Vooral het zogenaamde 'derde spoor', waar de voorstellen voor een aanvullende voorziening voor niet arbeidsgehandicapten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zijn ondergebracht, vraagt om een zeer zorgvuldige uitwerking.
Ook is voor de bond nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de huidige werknemers in de gesubsidieerde arbeid zullen zijn. De vakbond zal de komende tijd richting politiek zijn standpunt kenbaar maken.

Meer informatie:

Janke Smit, bestuurder, tel. 06 5121 8410
Natascha van 't Hooft, tel. 079 3536 380 tel. 06 2043 2353

22 feb 02 16:03

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie