Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABVAKABO FNV akkoord met bemiddelingsvoorstel kinderopvang

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV akkoord met bemiddelingsvoorstel kinderopvang

Leden ABVAKABO FNV akkoord met bemiddelingsvoorstellen kinderopvang

De leden van ABVAKABO FNV in de kinderopvang gaan in meerderheid (65 procent) akkoord met de uitkomst van de bemiddeling voor de CAO Kinderopvang. De leden stellen wel als voorwaarde, dat de nieuwe protocolafspraken nu zonder verdere beperkingen worden doorgevoerd. Het resultaat, dat tot stand is gekomen na bemiddeling door de drie vakcentrales, is zonder vreugde ontvangen. De werknemers in de kinderopvang hebben enkele maanden actie gevoerd voor een CAO die het aantrekkelijk maakt om in de kinderopvang te komen en blijven werken. En voor een CAO die kwaliteitsgaranties biedt, bijvoorbeeld door ook voor de langere termijn de opleidingseis voor de groepsleiding te handhaven.

De protocolafspraken houden op drie punten verbeteringen in ten opzichte van het december-akkoord (van de werkgevers met alleen de Unie):

- de werkgeversverenigingen doen een dringend beroep op de werkgevers om vóór 1 juni netto 135 euro (deeltijders naar rato) extra uit te keren aan alle werknemers. Dit betekent voor de groepsleidsters eenmalig ruim 1 procent extra;

- de eindejaarsuitkering blijft ook na 2002 structureel minstens 3,5 procent. In het decemberakkoord met de Unie was dit niet gegarandeerd;

- de commissie die zich gaat bezighouden met de knelpunten in de nieuwe salarisregeling krijgt nu een beperktere en daardoor werkbare opdracht.

ABVAKABO FNV heeft de werkgevers de afgelopen weken gevraagd of ze de eenmalige uitkering van 135 euro gaan uitbetalen. Inmiddels hebben tientallen werkgevers (met vele duizenden werknemers) al laten weten tot uitbetaling over te gaan. De bond zal ook op dit punt de vinger aan de pols houden en weigerachtige werkgevers hierop aanspraken.

Andere CAO-afspraken zijn:

- in 2001 verhoging van de structurele eindejaarsuitkering van 0,5 naar 2 procent;

- in 2002 verhoging van de structurele eindejaarsuitkering van 2 naar 3,5 procent;

- een algemene salarisverhoging van 2,5 procent per 1 januari 2002;
- een nieuwe salarisregeling met terugwerkende kracht per 1 januari 2002. Een commissie van deskundigen gaat de komende maanden adviseren over de knelpunten daarbij.

Wat door het december-akkoord van de Unie met de werkgevers verdwenen is:

- het eerdere bod van de werkgevers voor onmiddellijke verhoging van de maximumsalarissen voor groepsleidsters en
adjuncthoofd-groepsleidsters;

- het eerdere bod van de werkgevers om in afwachting van de nieuwe salarisregeling de salarissen per 1 januari 2002 met 1,25 procent extra te verhogen.

Evenmin is nu een afspraak gemaakt over de verplichte opleidingseis voor groepsleidsters voor de langere termijn.
ABVAKABO FNV gaat de komende weken weer in overleg met de werkgevers om de protocolafspraken om te zetten tot afspraken op CAO-niveau.

Meer informatie:
Jan Willem Dieten, onderhandelaar: 079 - 35 36 249 (w) of 06 - 5157 6936;
Ankie Pastoors, voorlichter: 079 - 35 36 350 (w) of 06 - 5121 8402

22 feb 02 16:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie