Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Parkeren met mobiele telefoon in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 22-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Den Haag

2002-02-22: Parkeren met mobiele telefoon

Wethouder Bruno Bruins (Verkeer) verricht donderdag 28 februari de starthandeling voor een proef met GSM-parkeren. Dit betekent dat met ingang van vrijdag 1 maart in Den Haag parkeergeld kan worden betaald met de mobiele telefoon. Wie deelneemt aan de proef hoeft geen kleingeld meer op zak te hebben voor de parkeerautomaat, maar kan het verschuldigde parkeergeld met de eigen mobiele telefoon betalen.

Voor de proef zijn zakelijke parkeerders benaderd die regelmatig op verschillende plekken in de stad parkeren, zoals makelaars en aannemers. Wie interesse heeft, kan zich voor de proef opgeven. Hieraan kunnen maximaal 5.000 mensen deelnemen. Na 6 maanden gaat de gemeente bekijken of GSM-parkeren definitief wordt ingevoerd.

Voordelen GSM-parkeren
GSM-parkeren betekent een verbetering van het betaal- en gebruiksgemak. Iemand die parkeert met de mobiele telefoon hoeft de benodigde parkeertijd niet meer van tevoren in te schatten en niet meer naar de parkeerautomaat te lopen. Ook is het niet meer nodig om voldoende kleingeld op zak te hebben.

Voor de proef heeft de gemeente een contract afgesloten met de firma Park-Line. Park-Line is ook actief in Rotterdam, Haarlem en Groningen. Haagse abonnees kunnen ook in deze steden gebruikmaken van GSM-parkeren (en omgekeerd).

Hoe werkt GSM-parkeren?
Nadat de auto is geparkeerd, belt de parkeerder een speciaal telefoonnummer (0900 - 1464) en geeft een locatiecode door. Deze locatiecodes staan vermeld op borden boven de parkeerautomaten, in combinatie met de afbeelding van een mobiele telefoon. Op basis van de locatiecode weet de computer welke parkeerregeling in die straat geldt en wat het bijbehorende parkeertarief is. Voor het wegrijden meldt de automobilst zich weer telefonisch af. De computer houdt automatisch bij wat het verschuldigde parkeergeld is en dit wordt aan het eind van de maand per automatische incasso afgeschreven. De parkeercontroleurs kunnen via een on-line verbinding nagaan of aan de betaalverplichting is voldaan.

Een abonnement kost 9 euro per jaar. Daarnaast is eenmalig 6 euro inschrijfgeld verschuldigd. De telefoonkosten voor het aan- en afmelden bedragen 0,25 per minuut.

Wie wil meedoen aan deze proef kan zich hiervoor opgeven via de webistewww.park-line.nl. Op www.denhaag.nl/parkeren is algemene informatie over de proef te vinden.

Wethouder Bruno Bruins (Verkeer) verricht donderdag 28 februari, 14.00 uur, de starthandeling voor de proef met GSM-parkeren door zich als eerste Haagse gebruiker aan te melden. Deze handeling vindt plaats in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Haaglanden, Koningskade 30. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

last update: 22 februari 2002 ;pag.: 11383; auteur: 112;cat.: 17 Uw

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie