Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jongeren multimedia-project in Centrum Beeldende Kunst Leiden

Datum nieuwsfeit: 23-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Vj's, dj's en andere nieuwe kunstvormen in het CBK, met speciaal project voor jongeren tussen 13 en 16 jaar

Bewegend Beeld

Het Centrum Beeldende Kunst in Leiden presenteert van 23 februari t/m 30 maart 2002 een uniek multimedia-project dat speciaal voor en door jongeren is ontwikkeld. Voor Bewegend Beeld zijn drie kunstenaarskoppels gevraagd samen met jongeren nieuw werk te maken: vj Danielle Kwaaitaal & dj Dimitri, Dan Oki & Sandra Sterle en Quirine Racké & Helena Muskens. De kunstwerken gaan in op aspecten als nieuwe media, interactieve kunstwerken en diverse culturele achtergronden. Bewegend Beeld heeft als doel een jong publiek op een directe manier in aanraking te brengen met hedendaagse kunstvormen. Daarnaast is de expositie ook voor overig publiek zeer de moeite waard.

XSAMPLE
Fotografe/vj Danielle Kwaaitaal maakte in samenwerking met de populaire house-dj Dimitri een technoportret van dansende jongeren. In Xsample bewegen jongens en meisjes zich onbevangen voor de camera, terwijl ze iets doen dat volkomen natuurlijk voor hen is: dansen. Kwaaitaal: "Gewoon om te tonen hoe en wie ze zijn. Een soort generatieportret met een nieuw medium." Kwaaitaal slaat met deze video-installatie een brug tussen twee culturen: hoge en lage kunst, museum en clubleven.

WWW.INTERNETSTORY.ORG
Dan Oki en Sandra Sterle geven in de interactieve website www.internetstory.org met minimale middelen (digitale foto's) en het maximale medium (internet) jongeren de kans hun eigen beeldverhaal te maken. Via de site kan een keuze gemaakt worden uit het digitale beeldarchief van de kunstenaars, waarbij de gebruiker zijn eigen tekst schrijft. Beeld en tekst worden gemonteerd in een filmpje, dat vervolgens direct op internet gezet wordt, voorzien van de naam van de maker. Aan het project is een wedstrijd verbonden met een prijs voor de meest originele inzending.

WAAROM IS MIJN ZIEL ZO ZWART
Quirine Racké en Helena Muskens brengen in de confronterende video-installatie Waarom is mijn ziel zo zwart een autochtone minderheidsgroepering in Nederland in beeld: een streng religieuze scholengemeenschap. Door middel van interviews met tien kinderen en een docente beeldende vorming onderzoeken de kunstenaars op welke manier iemands identiteit tot stand komt. Centraal hierin staan vragen als 'Beschrijf jezelf' en 'Hoe is het om te leven in een christelijke gemeenschap?'.

EDUCATIE
Bewegend beeld is ontwikkeld door Kunstgebouw (Stichting Kunst en Cultuur, Provincie Zuid-Holland).
Naast de tentoonstelling is een speciaal educatief programma gemaakt voor middelbare scholieren tussen
13 en 16 jaar, dat ook wordt aangeboden in het kader van het CKV-programma. Scholen uit Leiden en de regio of groepen jongeren kunnen het project op weekdagen bezoeken. Voor opgave of meer informatie contact opnemen met het CBK: 071 - 516 5338 of 071 - 516 5369.

OPENING 22 februari
Bewegend Beeld gaat in Leiden van start op vrijdag 22 februari 2002 om 17.00 uur in het CBK, Hooglandse Kerkgracht 19. De opening wordt verricht door Hans Buijing, wethouder van onderwijs gemeente Leiden.

De tentoonstelling loopt van 23 februari tot en met 30 maart. Het CBK is op Goede Vrijdag gesloten!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie