Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten regiopolitie Friesland 24-02-2002

Datum nieuwsfeit: 24-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Friesland, plaats: Friesland 24-02-2002
Politieberichten van 23/2 (13.00) t/m 24/2 (13.00)

Oldeouer: inbraak vakantiewoning
Tussen begin februari en afgelopen vrijdag is ingebroken in een vakantiewoning aan de Lytse Polder. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Ontvreemd werd een televisie/videocombinatie. Men heeft de woning verlaten via de openslaande deuren. Omdat deze niet werden afgesloten is een deur, waarschijnlijk door de harde wind, opengeslagen en afgebroken. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoner van Amsterdam.

Oosterwolde: diefstal bestelauto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is van de Hornleger een witte Mitsubishi Canter, met het kenteken 62 VT XG gestolen. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoner van Bakkeveen.

Leeuwarden: aanrijding zonder letsel
Zaterdag omstreeks 15.15 uur reed een 20-jarige automobilist uit Hoorn vanuit de richting Goutum over het Drachtsterplein. Hij wilde rechtdoor, maar lette hierbij meer op de bebording dan op de verkeerslichten. Hij reed dan ook door rood. Hierdoor ontstond een aanrijding met een 29-jarige automobilist uit Franeker, die door groen reed. De Franeker reed over de Aldlansdyk rechtdoor het Drachtsterplein over, richting Henry Dunantweg. De auto van de inwoner van Hoorn is afgesleept.

Drachten: aanrijding zonder letsel
Zaterdag omstreeks 17.15 uur reed een 30-jarige automobilist uit Drachten over de Knobben, komend uit de richting van Drachtstercompagnie en gaande in de richting van Drachten. Omdat hij een cd wilde wisselen, raakte hij uit de koers en belandde in de sloot. De auto liep twee lekke voorbanden op en een deuk in het linker voorspatscherm. Een berger heeft de auto uit de sloot geholpen. De bestuurder raakte niet gewond.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 16.15 uur hield een 33-jarige inwoner van Leeuwarden zich hinderlijk met zijn fiets op op het NS-station aan de Stationsweg. Nadat hem verzocht werd zich te verwijderen, dreigde de man de agenten te slaan met een fles. Tevens uitte hij beledigende taal en trapte hij een agent in zijn kruis. Na een tik met de wapenstok kon de verdachte worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau.

Wolvega: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 18.10 uur reed een 32-jarige automobiliste uit Zwolle over de Rijksweg A32 in zuidelijke richting. Daar reed eveneens een 52-jarige automobilist uit Tuk. De linkerrijstrook was bedekt met sneeuwpap, de rechterrijbaan was schoon. De vrouw haalde de man in en ging hierdoor op de linkerrijbaan rijden. Net na de inhaalpoging raakte de auto van de Zwolse in een slip. De man remde af. De vrouw schoot voor de man langs en hij raakte met zijn voorzijde de auto van de vrouw. De auto van de vrouw kwam in de rechterberm terecht, sloeg hier eenmaal over de kop, waarna zij tot stilstand kwam. De man kwam tot stilstand op de vluchtstrook. De vrouw werd, omdat zij zwanger was, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel. Haar voertuig werd afgevoerd.

Donkerbroek: ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 18.15 uur reed een 20-jarige automobiliste uit Makinga, tijdens slechte weersomstandigheden (hevige sneeuwval, harde windstoten) over de N381 in de richting van Drachten. Net na het viaduct over de Opsterlandse Compagnonsvaart raakte zij met haar auto van de weg en botste tegen een in de voor haar rechterberm staande boom. Hierbij raakte de auto volledig vernield. Omdat ze bekneld zat in de auto, knipte de brandweer de vrouw uit de auto. Met vermoedelijk een bovenbeenbreuk is het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Door dit ongeval is het verkeer op de N381 enige tijd gestremd geweest.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de Schrans. Men kwam binnen door een deur te forceren. De gehele woning werd doorzocht. Gestolen werden enkele duizenden euros. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van Leeuwarden. De technische recherche van de politie Friesland stelt een onderzoek in.

Sneek; mishandeling
Zaterdag omstreeks 21.00 uur zag een 17-jarige inwoner van het AZC aan de Harste een andere 17-jarige inwoner op een wc-pot staan. Toen de eerste 17-jarige daar wat van zei werd de andere kwaad en viel hem aan. Hierbij werd de eerste 17-jarige in zijn linker- en rechterbovenarm gebeten. Het slachtoffer vluchtte daarop naar een kamer waar hulpverleners waren. Deze deden de deur op slot, waarop de verdachte met een stalen pijp op de deur sloeg. Een medewerker van het AZC kon de man de staaf afhandig maken. De verdachte is hierop naar het ziekenhuis gegaan (hij had een bebloede hand opgelopen) en is daar door de politie wegens mishandeling aangehouden. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Beetsterzwaag: beroving
Zaterdag omstreeks 22.05 uur wilde een 38-jarige inwoner van Lippenhuizen pinnen bij een bak aan de Pastorielaan. In zijn nabijheid was een scooter met twee personen erop. Nadat de scooter enkele malen langs was gereden stapte de bijrijder af en ging naar de inwoner van Lippenhuizen. Hij ging vervolgens naast de Lippenhuizer staan en duwde hem met geweld aan de kant. Net op dat moment kwam het geld uit de sleuf. De bijrijder pakte het geld en liep in de richting van het Kerkepad-oost. Vervolgens stapte hij achter op de scooter. De Lippenhuizer is nog met zijn auto achter de scooter aangegaan, maar raakte deze al snel kwijt. De man zal aangifte doen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: tweemaal poging tot overval, eenmaal geslaagde overval Zaterdag omstreeks 22.00 uur liep een 21-jarige inwoonster van Heerenveen met haar vriend over de Haskeruitgang. Daar werden ze gepasseerd door een fietser, die even later terugkwam en hen bedreigde met, waarschijnlijk, een stiletto. Het stel ging er daarop vandoor. Eerder die avond kreeg de politie een melding van een poging tot overval in een slijterij aan de Binnedyk te Rottum. Een jongeman stapte de winkel binnen en bedreigde de aangever, een 58-jarige inwoner van Rottum, met een wapen. Toen de aangever zei dat de man weg moest gaan, voldeed de verdachte aan deze vraag. In aansluiting op deze twee meldingen kreeg de politie even later een melding van een overval op een snackbar op de Nieuwstraat te Heerenveen. Een medewerkster werd bedreigd door een jongeman met een wapen. Als buit werd een onbekend geldbedrag meegenomen. In alle drie gevallen had het signalement sterke overeenkomsten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 00.15 uur werd een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op het Zaailand. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 335 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Lemmer: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 00.50 uur werd een 21-jarige automobilist uit Urk gecontroleerd op de Zeedijk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Bolsward: verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 01.05 sloeg een 19-jarige inwoner van Den Haag twee portiers van een horecagelegenheid aan de Dijkstraat met een kettingslot. De man is aangehouden. De portiers, waarvan een een 35-jarige inwoner van Bolsward is, zullen aangifte doen. De verdachte is ingesloten.

Damwoude: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 01.15 uur werd een 18-jarige automobilist uit Damwoude gecontroleerd op de Hoofdweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Bakkeveen: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 01.25 uur werd een 20-jarige automobilist uit Waskemeer gecontroleerd op de Kreilen. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Oosterwolde: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.00 uur werd een 39-jarige automobilist uit Elsoo gecontroleerd op de Venekoterweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: parkeercontrole
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in het kader van het project In het verweer tegen het binnenstadsverkeer 82 parkeerbonnen uitgeschreven in het centrum van Leeuwarden.

Leeuwarden: vijf aanhoudingen na massale vechtpartij Zondag omstreeks 02.30 kreeg de politie een melding van een vechtpartij bij een horecagelegenheid op het Ruiterskwartier. Terwijl de politie de partijen wilde scheiden, keerde een grote groep zich tegen de politie. Alle eenheden van het district Midden Friesland zijn ter plaatse gegaan. Twee portiers, een 36-jarige en een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, hebben de politie geassisteerd. Een 38-jarige verdachte uit Elsloo werd aangehouden, omdat hij verschillende malen en met kracht meedeed aan verschillende vechtpartijen, waarbij over en weer flinke klappen vielen. De verdachte belemmerde tevens verschillende agenten in hun optreden door te trekken, te duwen en luidkeels opruiende taal te slaken. Ook ging hij niet weg, nadat hem dit tot driemaal toe was gevorderd. Verder werden aangehouden: een 44-jarige inwoner van Burgum, een 45-jarige inwoner van Surhuizum, een 20-jarige inwoner van Burgum (hij sloeg een agent voor zijn hoofd) en een 32-jarige inwoner van Twijzelerheide. Ook werd een diensthond ingezet. Deze beet de 44-jarige verdachte in zijn been, die daarvoor behandeld moest worden in het MCL-zuid. Ook een aantal andere personen is door de hond gebeten. De oorzaak van de vechtpartij bleek een geschil te zijn om een kroket. In totaal werden 20 politiemensen ingezet. De verdachten zijn in de loop van zondagmiddag in vrijheid gesteld.

Heerenveen: verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 02.30 uur gooide een 37-jarige inwoner van Zutphen de ramen in bij een woning aan de Fluessen. De man is aangehouden wegens vernieling en huisvredebreuk. De aanleiding moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Drachten: drie aanhoudingen na mishandeling
Zondag omstreeks 04.30 uur trof de politie een 23-jarige inwoner van Drachten bebloed aan op de Kaden. De jongen was met zijn vriendin, een 20-jarige inwoonster van Drachten, op stap geweest. Toen ze nog wat wilden eten, kwam er een groep jongeren bijstaan die de vriendin uitschold. Toen ze vroeg wie haar had uitgescholden ontstond een vechtpartij. De Drachtster raakte hierbij gewond aan zijn neus. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij weer naar huis. Met behulp van een getuige heeft de politie een onderzoek in de buurt ingesteld. Hierbij werden op de Lange West drie verdachten aangehouden, het betreft twee 18-jarige inwoners van Drachten en een 18-jarige inwoner van Ureterp.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 05.45 uur vernielde een 39-jarige inwoner van Leeuwarden de ruit van een voordeur aan de Trompstraat. Daarna heeft hij de deur opengetrapt. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte van vernieling en huisvredebreuk is gedaan door een 63-jarige inwoner van Leeuwarden. De aanleiding is onduidelijk.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag omstreeks 05.50 uur zag de politie een 26-jarige automobilist uit Den Haag rijden over de Oosterkade. De auto voerde geen verlichting. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Snakkerburen: inbraak woning
Zaterdagochtend is ingebroken in een woning aan Oan e Ie. Met een tegel werd een raam ingegooid. Gestolen werden een fotocamera en een videocamera. Een buurtonderzoek werd ingesteld, maar heeft niets opgeleverd. Aangifte is gedaan door een 53-jarige inwoner van Snakkerburen.

Drachten: vernielingen aan kerk
In de nacht van zaterdag op zondag zijn diverse vernielingen gepleegd aan een kerk aan de Middelwyk. Een ruit van de toegangsdeur (185 x 70) werd vernield en er is met graffity op de ramen en muren gespoten. De totale schade bedraagt waarschijnlijk enkele duizenden euros. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Drachten. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld, maar zonder resultaat.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan de Bongastate. Met een steen werd een raam ingegooid. Ontvreemd werden een computer en een fotocamera. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: banden lek gestoken
In de nacht van zaterdag op zondag zijn van een auto, eigendom van een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, drie banden lek gestoken. De auto stond geparkeerd aan de Pietersburen. De man heeft aangifte gdaan.

Wolvega: rijbewijs ingevorderd na medicijnengebruik Zondag omstreeks 10.00 uur kreeg de politie diverse meldingen van een slingerende auto met caravan op de Rijksweg A32 bij Wolvega. De bestuurder, een 55-jarige inwoner van Drachten, had de hele rijbaan nodig en zigzagde tussen de middenberm en de vluchtstrook. Nadat een politiewagen de auto had ingehaald werd een stopteken gegeven. De man moest blazen. Hierna is hij overgebracht naar het bureau in Wolvega. De man verklaarde geen alcohol te hebben genuttigd, wel medicijnen. Een GGD-arts constateerde dat de man een aantal medicijnen had gebruikt waarbij geen auto bestuurd mag worden. De arts heeft een bloedproef afgenomen. Tevens is de verdachte een rijverbod van 24 uur opgelegd en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie