Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kwaliteit Bredase woongebieden in beeld gebracht

Datum nieuwsfeit: 25-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Breda
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Breda

04-02-2002

Kwaliteit Bredase woongebieden in beeld gebracht

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft het concept voor het gebiedstypeplan Woongebieden vrijgegeven voor consultatie. Dit plan beschrijft hoe de gemeente de komende jaren het beheer en onderhoud van onder meer het groen, de bestrating, de verlichting en speelplekken gaat uitvoeren. Op 25 februari organiseert de gemeente een consultatiebijeenkomst waarop belanghebbenden kunnen reageren op dit plan. De bijeenkomst vindt plaats in de Trouwzaal van de Stadhuis aan de Grote Markt.

In Breda zijn verschillende soorten woongebieden. Van historische woonwijken rond het oude centrum tot ruim opgezette woonwijken uit de jaren vijftig en zestig, kleinschalige ervenbuurten en wonen tussen het groen.

Gebruiker centraal
Het beheer van de woongebieden is afgestemd op de wensen van de gebruikers. De gemeente heeft deze wensen op verschillende manieren geïnventariseerd. Er is een aantal workshops met vertegenwoordigers van de wijk- en dorpsraden en woningbouwcorporaties geweest. Ook leverde de burgerenquête belangrijke informatie op voor het opstellen van dit plan. Inwoners van Breda geven aan dat zij toenemende verloedering, zwerfvuil, onkruidgroei, slechte kwaliteit van het groen en verharding en de ontoegankelijkheid van de openbare ruimte voor minder valide als grootste problemen ervaren. In het gebiedstypeplan Woongebieden staan voorstellen uitgewerkt om deze problemen op te lossen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het beheer van de buitenruimte is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente én burgers. De burgers hebben door hun gedrag invloed op de kwaliteit van de buitenruimte, met name op de netheid van hun directe omgeving. Om het beheer van de buitenruimte te verbeteren zoekt de gemeente Breda ook samenwerking met woningbouwcorporaties.

Keuzemogelijkheid
De gemeente heeft voor alle elementen in de buitenruimte zoals groen, bestrating, verlichting, speelvoorzieningen een gewenst kwaliteitsniveau opgesteld. De ambitie van de gemeente is om alle elementen op dit kwaliteitsniveau te brengen. Dit kost echter veel geld. In het gebiedstypeplan Woongebieden is een keuzemenu opgenomen. Dit menu geeft de gemeenteraad de mogelijkheid om zich uit te spreken over de elementen die in hun optiek prioriteit moeten krijgen. De resultaten van de consultatie wegen mee bij deze keuze.

Reacties
Het gebiedstypeplan Woongebieden ligt tot 1 maart ter inzage bij gemeentelijke Meldpunten en bij de balie Voorlichting op het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10.

Breda, 4 februari 2002

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie