Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Luchtmacht vervoert bijzonder Dakota-vliegtuig

Datum nieuwsfeit: 25-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Luchtmacht vervoert bijzonder Dakota-vliegtuig

22-02-2002

De Bergingsdienst van het Logistiek Centrum Koninklijke Luchtmacht brengt in de nacht van 25 op 26 februari een Dakota-transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog van Arlon (België) naar Best. Het in 1945 gebouwde vliegtuig is bestemd voor het museum 'Bevrijdende Vleugels' in die Brabantse gemeente.

De Dakota is één van de ruim 13.000 toestellen van dit type die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Het was het belangrijkste geallieerde transportvliegtuig tijdens de oorlog en werd ondermeer bekend door de inzet tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Het toestel dat volgende week door de luchtmacht wordt vervoerd, kwam in 1946 in dienst bij de Franse luchtmacht. Later vloog het toestel bij Air France, Fretair en Ste Uni-Air. In 1981 werd het buiten dienst gesteld en belandde bij het Victory Museum in Arlon (België). Het vliegtuig is sinds enige tijd eigendom van het museum Bevrijdende Vleugels in Best.

Voor het uitzonderlijk transport heeft het museum een beroep gedaan op de Koninklijke Luchtmacht die in 1999 ook een andere Dakota naar het museum in Best bracht. De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht is gespecialiseerd in dit soort taken. De 57 jaar oude Dakota wordt met behulp van drie diepladers naar Best gebracht. Het toestel is 29 meter breed, 20 meter lang en 5,5 meter hoog.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie