Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rampenplan Nieuwegein voldoet wél aan criteria

Datum nieuwsfeit: 25-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Nieuwegein

Rampenplan Nieuwegein voldoet wél aan criteria
Dat Nieuwegein genoemd is in de lijst van gemeenten die hun rampenplannen niet op orde hebben, berust op een misverstand. Het gemeentelijk (basis)rampenplan van de gemeente Nieuwegein dateert van eind 1995 en voldeed toen al aan de toetsingscriteria die de provincie medio 2001 heeft toegepast bij een onderzoek naar de stand van zaken van gemeentelijke rampenplannen in de provincie Utrecht.

De rampenplannen moesten volgens de provincie voldoen aan een model-rampenplan uit 1999. Dit moest dan door de raad zijn vastgesteld. Het rampenplan uit 1995 van Nieuwegein voldeed reeds aan dit model. Nieuwegein liep in 1995 in feite al voor de muziek uit. Daarom heeft de gemeente in 1999 haar rampenplan niet opnieuw bestuurlijk vastgesteld. Dat Nieuwegein nu toch genoemd is in de lijst van gemeenten die hun rampenplannen niet op orde hebben, klopt dus niet.

Een rampenplan bestaat uit vele onderdelen. De hoofdlijnen staan in het basisrampenplan. Daarnaast worden veel zaken uitgewerkt in deelplannen. Wat bij toetsing door de provincie medio 2001 ontbrak, was een verwijzing in het basisrampenplan naar het reeds vastgestelde deelplan nazorg.
Om dit vuiltje weg te werken wordt het rampenplan in de raadsvergadering van 28 februari opnieuw vastgesteld. In deze versie, die inhoudelijk zo goed als gelijk is aan de reeds eerder vastgestelde versie, zijn wel enkele onderwerpen geactualiseerd. Het betreft hier dus in feite een hernieuwde vaststelling van het basisrampenplan uit 1995.

De gemeente Nieuwegein is dus even goed op een ramp voorbereid als de Utrechtse gemeenten die niet worden genoemd op de lijst van gemeenten die hun rampenplan niet op orde hebben.

Overigens is het actueel houden van een rampenplan een proces waarbij continu wijzigingen worden doorgevoerd en niet slechts eens in de paar jaar. Bestuurlijke vaststelling daarentegen vindt wel met tussenpozen van een paar jaar plaats.

---

Invoerdatum 25-2-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie