Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV: Hoogervorst wakkert toeloop op wao juist aan

Datum nieuwsfeit: 26-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

26-02-2002

CNV: Hoogervorst vergroot toeloop op WAO

Staatssecretaris Hoogervorst wil af van de bemoeienis van het Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid met arbo-convenanten. In het nieuwe regeerakkoord mag de bemoeienis met arbo-convenanten geen plek meer krijgen. Aldus meldt een betrouwbare bron binnen het ministerie. De sociale partners mogen van de staatssecretaris dit soort afspraken wel onder elkaar regelen. De CNV BedrijvenBond is van mening, dat het gevolg hiervan zal zijn dat de toeloop naar de WAO alleen maar groter wordt.

Cijfers spreken voor zich. Momenteel bestaan er in Nederland 22 arbo-convenanten die gelden voor twee miljoen werknemers. Daarnaast is er sprake van 28 intentieverklaringen, waarbij 1,4 miljoen werknemers betrokken zijn. Ook verkeren 6 sectoren met 0,3 miljoen werknemers in de oriëntatiefase en moet er nog een tiental convenanten worden gestart. In totaal gaat het om vier miljoen betrokken werknemers. Bondsvoorzitter Bart Bruggeman van de CNV BedrijvenBond betreurt het voornemen: "Sociale Zaken was regelmatig een belangrijke aanjager om zo'n convenant tot stand te brengen. De convenanten zijn belangrijk om te zorgen, dat mensen veilig werken en daardoor minder kans lopen in de WAO terecht te komen. Juist daarom is er in 1998 een begin mee gemaakt. Een financieel argument voor het plan zie ik ook al niet, want de sociale partners hebben er tot nu toe 131 miljoen euro in gestoken. Dat is veel meer dan de 50 miljoen door het ministerie. Als Hoogervorst serieus het aantal WAO'ers wil terugdringen, dan zijn juist preventiemaatregelen, waaronder arbo-convenanten, onmisbaar."

Houten, 26 februari 2002

Nadere inlichtingen:

Bart Bruggeman
030-6348348

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie