Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP acht tijd rijp voor enquête ESF

Datum nieuwsfeit: 27-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

SP acht tijd rijp voor enquête ESF

Na mogelijk aanzetten tot valsheid in geschrifte door ministerie SZW

In een vanmorgen door een Provinciale Onderzoekscommissie (Limburg) gepresenteerd rapport is een faxbericht van de Provincie Limburg aan een van ESF-misbruik verdacht bedrijf opgenomen, waarin wordt gesteld dat het departementaal Bureau Uitvoering Europese Subsidie Instrumenten (BUESI) heeft aangezet tot valsheid in geschrifte. De fax is boven water gehaald door Deloitte & Touche, dat in opdracht van de Commissie onderzoek deed naar misbruik van ESF-4 geld door het bedrijf Abb MCG BV. In de fax wordt gesteld dat BUESI geen genoegen nam met de hoge uurtarieven van Abb, maar dat dat probleem kon worden ondervangen door meer uren dan daadwerkelijk besteed te declareren tegen een lager uurtarief. Tweede-Kamerlid Jan de Wit (SP) vraagt vandaag nog een reactie van minister Vermeend. Hij wil zo spoedig mogelijk daarna instelling van een parlementaire enquêtecommissie naar alle ESF-gelden die sinds 1994 aan Nederland zijn uitbetaald.

Niet alleen naar aanleiding van deze nieuwe mogelijke betrokkenheid van het ministerie bij onregelmatigheden, maar ook naar aanleiding van het onlangs verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer 'ESF3-geld ministeries 1994-1999' en het uitlekken van het inspectierapport van de Europese Commissie naar het Centrum van Vakopleiding in Goes, pleit de SP nu voor een parlementaire enquête. De Wit: 'Na het debat over het rapport van de heer Koning zijn ernstige nieuwe feiten aan het licht gekomen. De 'accountant van het jaar', de heer Blokdijk -toch niet de minste- kwalificeert het 'kosmetisch' repareren van fouten bij een Centrum voor Vakopleiding door de herstelteams van Arbeidsvoorziening als fraude en verwijt het ministerie van SZW valsheid in geschrifte na bestudering van het laatste Rekenkamerrapport. Daar komt vandaag nog een nieuwe valsheid in geschrifte bij. De Kamer heeft twee jaar geleden beloofd dat de onderste steen boven zou komen. Ik vind dat deze belofte nagekomen moet worden en daarvoor acht ik een parlementaire enquête nodig.'

Meer informatie voor de pers bij:
Jan de Wit: (070) 318 2807 of 06- 22 788 042, of Tuur Elzinga: (070) 318 3807 of 06- 24 27 29 80.

27 feb 02 10:35

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie