Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regels voor antenne-installaties mobiele telecommunicatie

Datum nieuwsfeit: 27-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


---
|
Regels voor antenne-installaties mobiele telecommunicatie

Regels voor antenne-installaties mobiele telecommunicatie

Het college heeft ingestemd met de beleidsregel Antenne-installaties Binnenstad. In de binnenstad zijn de laatste twee jaar veel antenne-installaties voor mobiele telecommunicatie op of aan (de gevels van) gebouwen geplaatst. Een forse uitbreiding van dit aantal - mogelijk een verdrievoudiging- is de komende jaren te verwachten. De groei van mobiele telecommunicatie moet echter worden afgewogen tegen het belang van de volksgezondheid en dat van het beschermde stadsgezicht. Daartoe zijn nu normen voor de antenne-installaties in de binnenstad opgesteld.

De gemeente dient zorg te dragen voor de volksgezondheid. Daarnaast dient de binnenstad als beschermd stadsgezicht ook daadwerkelijk beschermd te worden tegen (onnodige) aantasting van het stadsbeeld. Bij brede lagen van de bevolking heerst onrust over eventuele schadelijke gevolgen van straling afkomstig van antenne-installaties. De Gezondheidsraad stelt dat binnen de richtlijnen van de Gezondheidsraad uit 1997 en de richtlijnen van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection geen schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid zijn te verwachten. Deze richtlijnen worden in de binnenstad gevolgd waarbij de veiligheidsmarges ruimer worden dan de genoemde richtlijnen aangeven.

Het beleid is gericht op het beleid van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, dat de plaatsing van antenne-installaties op zogenaamde orde-1 panden (de rijks- en gemeentemonumenten) en orde-2 panden mogelijk maakt tegen stringente voorwaarden. Bij orde 1 is het uitgangspunt: 'Nee, tenzij de karakteristiek van het monument niet wordt aangetast'. Bij orde 2-panden is het uitgangspunt: 'Ja, mits door plaatsing van een antenne-installatie de behoudenswaardige karakteristiek niet zodanig wordt verstoord, dat daarmee het straatbeeld wordt aangetast'.

De telecom-operators moeten een register aan het college geven van de antenne-installaties die sinds 1 januari 2001 zijn geplaatst. Dit register bevat per installatie de plaatsingsdatum, exacte locatie, de eigenaar van de locatie en een technische specificatie van de geplaatste apparatuur. Verder zullen in de toekomst met de telecom-operators apart uitvoerings-en gedragsregels worden afgesproken.

Marleen Nieuwenhuis

^


-

© gemeente Amsterdam - 27-02-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie