Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Betere biokatalytische productie penicillines

Datum nieuwsfeit: 27-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Betere biokatalytische productie penicillines

Wynand Alkema onderzocht het enzym penicilline acylase. Dat is een enzym dat kan worden gebruikt voor de productie van penicillines op een manier die goedkoper en milieuvriendelijker is dan de huidige methoden. Echter: voordat het enzym met succes op industriële schaal kan worden ingezet, moet de werking ervan eerst verbeterd worden. Alkema bracht de eigenschappen van het enzym in kaart en maakte varianten van het oorspronkelijke enzym. Hiermee voerde hij testen uit om vast te stellen of er sprake was van verbetering. Alkema bestudeerde de biochemische eigenschappen van het enzym onder omstandigheden die ook in de productieprocessen gelden. Waar nodig helderde hij de driedimensionale structuur van de verschillende varianten op. Het resultaat waar hij naar op zoek was, wist hij uiteindelijk te bereiken door het combineren van alle verzamelde gegevens. Het gaat daarbij om zaken die direct toepasbaar zijn in een industriële omgeving. Daarnaast leverde het onderzoek veel informatie op over het specifieke werkingsmechanisme van dit enzym. /JS

Wynand Alkema (Lisse, 1971) studeerde biologie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Biochemie en werd gefinancierd door DSM (de belangrijkste producent van penicillines in Nederland) en het ministerie van EZ. Alkema gaat als post-doc verder op het Center for Genomics and Bioinformatics aan het Karolinska Instituut in Stockholm.

Datum en tijd

vrijdag 8 maart 2002, 14.15 uur

Promovendus

W.B.L. Alkema, tel. (050)363 43 45, fax (050)363 41 65), e-mail: (alkema@chem.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Kinetic and structural studies of penicillin acylase from Escherichia coli

Promotor

prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie