Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe maatregelen voor informatie-beveiliging Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 27-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


---
|
Nieuwe maatregelen voor informatiebeveiliging

Nieuwe maatregelen voor informatie-beveiliging

Het college van B&W heeft ingestemd met de aanbevelingen uit de nota Beschikbaar, Betrouwbaar, Bevoegd - Informatiebeveiliging staat niet op zichzelf. In deze beleidsnota wordt door de wethouder ICT-zaken, Saskia Bruines, een forse aanzet gegeven voor een herziening van het gemeentelijke informatiebeveiligingsbeleid.

De gemeente Amsterdam heeft al een hoog niveau van informatiebeveiliging, maar de nieuwe wet Bescherming Persoonsgegevens en de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ICT vragen nu om een nieuwe impuls. Met de voorgestelde maatregelen zal de gemeente Amsterdam landelijk vooroplopen met het implementeren van de nieuwe wet. De nieuwe wet legt zwaardere eisen op voor een zorgvuldige, maar bovenal voor de burger transparante verwerking - geautomatiseerd én niet geautomatiseerd - van persoonsgegevens.

Herziening van het beleid is ook noodzakelijk gezien de huidige ontwikkeling in het denken over ICT binnen de overheid. Minister Van Boxtel stelt dat 'een elektronische overheid een overheid is waarbij de burger aan de knoppen staat - in democratisch opzicht, bij de dienstverlening en in relatie tot de overheidsorganisatie zelf.' De gemeente Amsterdam investeert hier fors in (onder andere in het project 'Cyburg') en wil dat dit gepaard gaat met een zorgvuldige behandeling van gegevens in het kader van privacybescherming.

Eén van de belangrijkste maatregelen die door het college wordt voorgesteld is het inrichten van een classificatiestelsel waarmee gemeentelijke verwerkingen van persoonsgegevens worden ingedeeld naar risicoklassen 0 (laag risico) tot en met III (hoog risico). Ook stelt het college voor een Gemeentelijke Basisbeveiligingsnorm in te voeren, waarmee minimum betrouwbaarheidseisen in het kader van informatiebeveiliging gemeentebreed worden gegarandeerd.

Het Bureau Informatisering Amsterdam (BIA) zal bij de uitvoering van de maatregelen een belangrijke rol gaan vervullen. Naast beleidsstrategie en -ontwikkeling zal BIA zich actief gaan bezighouden met de bevordering van het gebruik van nieuwe beveiligingstechnieken.

Behandeling in de raadscommissie is op 27 februari.

Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 6-02-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie