Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Horeca doet het beter in het vierde kwartaal

Datum nieuwsfeit: 27-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Horeca doet het beter in het vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2001 is de omzet van de horeca 5 procent hoger dan in dezelfde periode van 2000. Dit komt grotendeels door een sterke toename van de omzet bij de restaurants en cafés. Verder blijkt uit cijfers van het CBS dat de horeca over het hele jaar 2001 een omzetgroei van 4 procent boekt. In de horeca is in 2001 ook sprake van sterk oplopende prijzen. Hiervoor gecorrigeerd, neemt het volume van de omzet bij cafés en cafetaria's af.

Restaurants sterkste groeiers
In het vierde kwartaal van 2001 realiseren de restaurants 6,9 procent meer omzet dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Hiermee doen ze het het best binnen de gehele horeca. Ook over heel 2001 boeken de restaurants een bovengemiddelde omzetgroei van 4,7 procent. Rekening houdend met de stijging van de prijzen betekent dit een reële omzetgroei voor de restaurants met 1,4 procent in het vierde kwartaal van 2001. Deze omzetgroei gaat overigens gepaard met een sterke groei in het aantal restaurants.

Omzet hotels stagneert
De omzetcijfers van hotels, inclusief de pensions en conferentieoorden, laten een beperkte groei zien van 0,4 procent in het vierde kwartaal van 2001. Na een omzetdaling van 2,2 procent in het voorgaande kwartaal komt de jaargroei niet hoger uit dan 1,9 procent. Het is voor het eerst sinds jaren dat de omzetgroei van hotels onder het gemiddelde voor de totale horeca ligt. Voorheen waren groeicijfers van rond de 10 procent per jaar niet ongebruikelijk.

Daling omzetvolume bij cafés en cafetaria's
Cafés zetten 6,7 procent meer om in het vierde kwartaal van 2001 en in het hele jaar 6,1 procent. In beide perioden overtreft de prijsstijging de omzetgroei. Per saldo daalt dan ook het omzetvolume in de branche met 1,1 procent in het vierde kwartaal. Over geheel 2001 bedraagt de daling 1,9 procent. In het vierde kwartaal van 2001 neemt de geldomzet van cafetaria's met 5,6 procent toe. Over het hele jaar is het groeicijfer 2,8 procent. Na correctie voor de prijsstijging resteert er geen volumegroei van de omzet in het vierde kwartaal. Over heel 2001 neemt het omzetvolume van cafetaria's met 2,3 procent af.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaand jaar. De cijfers hebben uitsluitend betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. De kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken maken geen deel uit van deze cijfers.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. B. Mikulic , tel. (045) 570 74 83. Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: (persdienst@cbs.nl)

PB02-042
27 februari 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie