Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Huldiging Olympische Sporters

Datum nieuwsfeit: 27-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van minister-president W. Kok t.g.v. de huldiging van de Olympische Sporters, woensdag 27 februari 2002, Ridderzaal

Graag verwelkom ik de sporters die ons land in Salt Lake City hebben vertegenwoordigd, hun familieleden, hun vrienden en vriendinnen, de sportofficials, the ambassador of the United States, the host country of these Games, en alle overige aanwezigen.

Welkom dus voor allemaal.
Maar iedereen zal begrijpen dat het vooral om de spórters gaat vandaag. Nét zoals dat het geval was in Salt Lake City, waar de Nederlandse equipe - ónze equipe zal ik maar zeggen - zeer goed heeft gepresteerd. Chef d'équipe Leo Visser, zelf oud- sporter, zei het ook al.
Natuurlijk, de pure cijferaar zal er op willen wijzen, dat er vergeleken met Nagano drie medailles minder werden behaald, maar iedere tijd zijn eigen vent, zijn eigen meid, en vooral: zijn eigen omstandigheden.
Met 8 medailles zat Nederland bij de 10 beste landen en daarmee liet ons land een aantal erkende wintersportnaties achter zich. En voor een land waar toch eigenlijk geen echte winters meer zijn, is dat een uitstekende prestatie.
---

Daar hebt ú voor gezorgd en daar zijn wíj maar wát verguld mee. U, sporters, had ons eens moeten zien, gekluisterd als we zaten aan radio en vooral aan televisie!

Na 11 september was een tijdlang de vraag of de Olympische Winterspelen wel zouden kunnen dóórgaan. Veiligheid voor alle betrokkenen gaat immers vóór alles. Maar de wereld is niet voor het geweld gezwicht en dat is terecht. Sport verbroedert, ontroert, sport bindt. En dat is belangrijk, júist in deze tijd.

Ik zei het al: Nederland zat aan de televisie gekluisterd. We hebben het allemaal, met het zweet in de handen soms, gevolgd. En we hebben ook allemaal gezien hoe vreugde en verdriet weer vlak naast elkaar lagen. Beide kanten heeft de Nederlandse ploeg meegemaakt en thuis hebben wij het meebeleefd: de tranen van vréugde en de tranen van verdríet. Fascinerende beelden van sporters die de grenzen van hun kunnen opzochten. En die grenzen verlegden.

De medáillewinnaars staan in het zonnetje vandaag, zó zit de wereld ook wel weer in elkaar. De beide winnaars van goud: Jochem Uytdehaage en Gerard van Velde voorop. Ik feliciteer beiden van harte met hun Koninklijke onderscheiding. Twee jonge ridders in deze Ridderzaal, niet te paard, maar op de schaats.
---

Uytdehaage die de wereld verbaasde met die dubbele gouden plak en nog een zilveren erbij. Uytdehaage die, zo leek het wel, verwonderd was over zijn eigen prestaties, maar die vooral uit zijn dak ging toen de Amerikaan Parra één keer nóg sneller was dan hij. En wat te denken van Gerard van Velde, keer op keer vierde en dan in Salt Lake City de sublieme ontlading in een fantastische 1000 meter. Ik wist niet wat ik hoorde toen bleek dat hij kort voor zijn rit nog even een nieuwe motor had gekocht. Zit het succes misschien ook in het op tijd je zinnen verzetten.

En nu ik de gouden medaillewinnaars heb genoemd, noem ik de winnaars van de zilveren plakken ook. Want hún prestaties zijn al even glanzend: het zilver van de onbevangen schaatsende Gretha Smit. Zoals ze het tegen zichzelf zou hebben kunnen zeggen: dat is ja mooi wicht, of niet dan.
En de beloning voor lang lijden, lang afzien, het knokken tegen zijn eigen hoop en de verwachting van velen, het zilver van Gianni Romme.
Jan Bos, die vocht en zilver won en Renate Groenewold, die óók al in een fantastische rit het zilver behaalde, maar óók werd geconfronteerd met een val, die een abrupt einde maakte aan de hoop op een medaille op een andere afstand.
---

En nu ik toch het over die andere kant van de medaille heb, wil ik mijn diepe respect ook betuigen aan de sporters die het erepodium niet haalden ditmaal, voor wie de Olympische Spelen in hun eigen beleving misschien wel een klein drama werden. Ook zíj verdienen onze waardering, onze support. Alléén: de dag waarop zij het ultieme moesten presteren, was nu uitgerekend hún dag niet.

Heb ik het tot dusver over de sporters gehad, ik wil ook stilstaan bij de kring om de sporters heen. Partners, ouders, coaches, trainers en begeleiders maken het wel en wee van dichtbij mee en zetten er veel voor opzij. Het is belangrijk deze kring rondom de sporter te laten delen in het succes en de aandacht. En bij deze doe ik dat.

Schaatsen, bobsleeën en snowboarden: het zijn allemaal sporten waarbij succes of falen kan afhangen van éénhonderdste van een seconde. Het is fascinerend hoe iedere beweging tot in de perfectie moet worden uitgevoerd om een medaille te behalen.
---

Maar de vorm van de dag en op het juiste moment pieken zijn slechts het topje van de ijsberg voor goede prestaties. Wat het publiek niet ziet is de voorbereiding. Dag in dag uit keihard trainen, natuurlijk soms in ansichtkaart- achtige omgevingen maar vaak ook in muffige lokaaltjes voor de 100e keer de halters heffend of in weer en wind kilometers makend op de fiets. Discipline die jarenlang moet worden opgebracht om tot uitzonderlijke prestaties te komen. En dat alles voor dat ene doel: de Olympische eer.

De laatste jaren is de aandacht voor sport enorm toegenomen. Het sportklimaat in het algemeen en het topsportklimaat in het bijzonder is in Nederland sterk verbeterd.

Dit is in de allereerste plaats een verdienste van de sport zelf. Sporters, sportbonden en NOC*NSF samen. Maar ook de sponsoring vanuit het bedrijfsleven moet hier genoemd worden. De professionalisering die hierdoor mogelijk is geworden heeft een bijdrage geleverd aan het succes.

Ook de overheid heeft een bijdrage geleverd. Voor topsporters is er de laatste 8 jaar veel veranderd.
---

Ik noem er een paar: het stipendium, de inkomensregeling voor topsporters, de realisatie van topsportaccommodaties, en investeringen in trainingsmethodes en wetenschappelijke inzichten.

Daarnaast is er terecht veel aandacht voor de breedtesport. Sportverenigingen zijn van groot belang voor het maatschappelijk en sportief leven. Omdat sport de gezondheid bevordert. Omdat sport bijdraagt aan zelfontplooiing, doorzettingsvermogen, vriendschappen en sociale contacten.

Om dit alles mogelijk te maken is het noodzakelijk dat we blijven investeren in tópsport én in bréédtesport. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit geen modeverschijnsel is, maar dat de waarde van breedte- en topsport voor onze samenleving een ieder duidelijk is.

Beste sporters, ik heb genoten van jullie prestaties tijdens de Olympische Spelen, van de oprechte sportiviteit die de deelnemers hebben laten zien.
Ik wens jullie het allerbeste voor de toekomst en geniet vooral nog even van deze mooie dag. Je hebt het van harte verdiend.


* * * * * * *reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...