Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Huisarts mag tarief berekenen voor meningococcose-vaccinatie

Datum nieuwsfeit: 28-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging
Zoek soortgelijke berichten

Landelijke Huisartsen Vereniging

Huisarts mag tarief berekenen voor vooruitlopende meningococcose-vaccinatie

Naar aanleiding van de verhoogde incidentie van meningococcose groep C in bepaalde delen van Nederland kan de huisarts van patiÎnten de vraag krijgen om zo snel mogelijk te vaccineren, vooruitlopend op de landelijke campagne die naar verwachting over enkele maanden zal starten. Als de huisarts besluit om op het verzoek van de patiÎnt in te gaan, dan mag voor het uitschrijven van het recept Ä 10,80 en voor het vaccineren eveneens Ä 10,80 in rekening worden gebracht bij de patiÎnt. Aangezien het gaat om een incidentele actie van bijzondere aard valt dit niet onder de reguliere huisartsenzorg en derhalve ook niet onder de ziekenfondsverstrekking.
De (ziekenfonds-)patiÎnt zal derhalve in beginsel zelf deze kosten moeten dragen, tenzij deze de kosten op basis van de polisvoorwaarden of aanvullende ziektenkostenverzekering alsnog vergoed kan krijgen van de zorgverzekeraar.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft gisteren een brief gestuurd aan alle huisartsen en kinderartsen waarin bovenstaande in grote lijnen nog eens wordt bevestigd. In de brief vermeldt voorts dat een inenting vooruitlopend op de komende campagne in de status van de patiÎnt moet worden genoteerd om een dubbele vaccinatie later dit jaar te voorkomen. Verder geldt voor de vaccinatie:

* het toe te passen vaccin is conjugaat-vaccin Neisvac-C of Meningitec;

* zuigelingen jonger dan 1 jaar drie maal vaccineren;
* kinderen ouder dan 1 jaar ÈÈn maal vaccineren;
* het vaccin mag tegelijkertijd met andere inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma worden toegediend.

Minister Borst heeft onlangs besloten om de vaccinatie tegen meningococcose serogroep C op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma en tevens een inhaalslag te plegen voor alle kinderen en jongeren tot de leeftijd van 19 jaar. Lokaal kan de huidige situatie leiden tot een dusdanig verhoogde incidentie dat er aanleiding is om vooruitlopend op de landelijke vaccinatiecampagne op beperkte schaal te gaan vaccineren. Afgelopen zomer was dit het geval in Zevenbergen en Klundert. Nu geldt dit voor een beperkte groep kinderen en jongeren in de Bommelerwaard en Rosmalen. De betrokken gemeentebesturen en het ministerie van VWS hebben op 26 februari het besluit tot vaccinatie genomen.

De brief van de Inspectie vermeldt dat ministerie en gemeenten enige tijd nodig hebben om de landelijke campagne te organiseren. De voorbereidingen zijn in volle gang en de start van de campagne zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden. Er is volgens de Inspectie nadrukkelijk geen sprake van een noodsituatie die buitengewone maatregelen rechtvaardigt. De kans op meningococcose blijft klein. Op jaarbasis is sprake van een stijging van minder dan 600 naar ruim 700 gevallen. Sinds het najaar 2001 wordt in vijftig procent van gevallen de ziekte veroorzaakt door groep C.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie