Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leerkrachten bijeen voor bijscholing over Reggio Emilia

Datum nieuwsfeit: 28-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 19 februari 2002 Persbericht 2002/20

Leerkrachten bijeen voor bijscholing over Reggio Emilia

Donderdag 28 februari 2002 zijn de jongste leerlingen van de openbare basisscholen s middags vrij. Hun leerkrachten gaan naar een themamiddag over Reggio Emilia. De bijeenkomst wordt gehouden in Dorpshuis t Kropshuis in Kropswolde. Vorig jaar ging een delegatie van de openbare basisscholen uit Hoogezand-Sappemeer die op een soortgelijke manier werken naar Italië. Deze themamiddag is een vervolg op dit bezoek.

In de Reggio Emilia-benadering is men, met professor Loris Malaguzzi als voortrekker, steeds meer overtuigd geraakt van het feit dat onderwijs bepaald wordt door de manier waarop je kinderen ziet. In het Noorditaliaanse Reggio Emilia is de onderwijsvernieuwing geënt op de innerlijke ontwikkelingsdrang van kinderen en op creativiteit. Er bestaat veel gelijkenis met de basisontwikkeling zoals die met name in de onderbouwgroepen van de basisscholen de laatste jaren hier in Hoogezand-Sappemeer wordt toegepast.

De aanwezigen bij de themamiddag zullen op donderdag 28 februari merken dat er qua filosofie veel overeenkomsten zijn tussen de basisontwikkeling en het onderwijs in Reggio Emilia. In drie workshops krijgen de leerkrachten informatie over de bedoelingen, de rol van de leerkracht en de doorgaande lijn naar lezen, schrijven en rekenen.

De aandacht in de workshop Bouwen gaat uit naar het materiaalgebruik, de bouwtafel als verteltafel, leiding en begeleiding in de bouwhoek. Een doorlopende powerpointpresentatie laat een bouwhoek zien waarin kinderen aan het werk zijn. In de workshop Licht worden verschillende situaties die met licht te maken hebben gedemonstreerd. Welke activiteiten kun je binnen dit thema ondernemen met jonge kinderen? Hoe kinderen in het atelier werken, kunnen de bezoekers van deze workshop zien op foto en video. Hierbij wordt specifiek gekeken naar materiaalgebruik, portfolio en de betrokkenheid van kinderen. De workshops worden verzorg door leerkrachten uit de eigen gelederen: Femke Steegstra, Corrie Dukaat en Petra Hummelen.

De bijeenkomst start om 13.30 uur in de kerk tegenover t Kropshuis voor het centrale gedeelte. De workshops worden vervolgens gehouden in t Kropshuis. De bijeenkomst duurt tot 18.00 uur.

(top)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie