Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Seminar 'Digital Reference Services 24/7' in Kon. Bibliotheek

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke bibliotheek
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijke bibliotheek

Digital Reference Services 24/7 op 1 maart

Op vrijdag 1 maart 2002 wordt in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag een seminar gehouden, georganiseerd door de NBLC en de KB: Digitale Inlichtingendiensten via internet met als gastspreekster Anne Lipow, Berkeley, USA

Vraagstelling

Welke informatieservice moet een bibliotheek bieden in een samenleving die 24 uur per dag en 7 dagen per week actief is? De informatiefunctie van de bibliotheek is een kernfunctie, een kernfunctie in verandering. Motoren voor die verandering zijn ICT-ontwikkelingen, het internet voorop. Maar een stuwende kracht is zeker óók het sterk verhoogde verwachtingspatroon van de klant: de klant verwacht méér van ons, op de juiste plaats en op het juiste moment. Wat is daarin de rol van de nieuwe, digitale inlichtingendienst (Digital Reference Service)? Het internet maakt nieuwe samenwerkingsvormen mogelijk. Samenwerking in digitaal inlichtingenwerk kan nu vorm krijgen op een manier die eerder ondenkbaar was. Openbare bibliotheken, wetenschappelijke en hogeschoolbibliotheken, nationale en speciale bibliotheken... de klant stelt op een willekeurige plek zijn vraag, de meest deskundige bibliotheek geeft het antwoord en levert dat zo vlug mogelijk af op elke gewenste (virtuele) plek. Kan het nog sneller en directer? Ja zeker... live on the internet!
Waar willen wij naartoe? Wat zijn onze prioriteiten? Wat doen we samen?

Anne Lipow

Anne Lipow

Gastspreekster Anne Lipow mag wel de goeroe van het nieuwe inlichtingenwerk genoemd worden. Zij adviseert vele bibliotheken (zoals de Library of Congress, o.a. inzake CDRS), is een veelgevraagd spreker op congressen in de Verenigde Staten en daarbuiten (IFLA, ALA etc.), en is directeur van Library Solutions Institute and Press (Berkeley, USA). Zij houdt zich bezig met organisatieverandering, professionalisering en het inrichten van nieuwe diensten in bibliotheken. De vernieuwing van het inlichtingenwerk en de training van bibliotheekmedewerkers daarin zijn haar specialiteit.

Forum

's-Middags is een forumdiscussie met de panelleden: Jos Debeij, directeur Laurens, ICT Expertisecentrum Openbare Bibliotheken
Alice Doek, hoofd Informatiecentrum UB Universiteit van Amsterdam, digitaal Inlichtingenbureau
Tecla ten Berge, bibliothecaris Haagse Hogeschool. Dagvoorzitter is Anja Smit, adjunct-directeur UB Nijmegen.

Doelgroep

Het Seminar is bedoeld voor hoofden en medewerkers van inlichtingenbureaus en informatiebalies, informatiespecialisten, vakreferenten, en leidinggevenden in de sector publieke dienstverlening van bibliotheken. Het is gericht op verschillende bibliotheektypen, met de nadruk op openbare bibliotheken, wetenschappelijke en hogeschoolbibliotheken.

zie ook...

Programma en aanmelding

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie