Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussiebijeenkomst van onderzoekschool COMOP

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Vrije Universiteit Amsterdam

Discussiebijeenkomst: Waar ligt de toekomst van de exacte wetenschap?


---

Discussiebijeenkomst van onderzoekschool COMOP
Waar ligt de toekomst van de exacte wetenschap?

Vrijdag 1 maart
organiseert de onderzoekschool COMOP (Condensed Matter and Optical Physics) een discussie over de toekomst van de exacte wetenschap. COMOP is een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. De discussie vormt de afsluiting van de jaarlijkse COMOP-dag te Leiden. Onder leiding van Prof. ir. Eric-Jan Tuininga, emeritus hoogleraar Maatschappelijke Aspecten van de Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de VU, beargumenteren drie exacte wetenschappers waarom juist hún vakgebied de toekomst heeft.

* Het onderzoek van prof. dr. ir. Sander Bais richt zich vooral op de fysica van de fundamentele wisselwerkingen tussen elementaire deeltjes, relativiteitstheorie en meest recentelijk op de theorie van ´supersnaren´. Ook problemen op het raakvlak van de deeltjesfysica met de kosmologie en de theorie van de gecondenseerde materie hebben zijn aandacht. Bais is hoogleraar Theoretische Fysica aan de UvA en daarnaast directeur van het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam en medeoprichter van de Landelijke Onderzoekschool Theoretische Natuurkunde. Hij had zitting in de Raad van Bestuur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en is bestuurslid van de Raad voor Natuur- en Sterrenkunde van de KNAW.
* Volgens prof. dr. Huub de Groot, hoogleraar Biofysische Organische Chemie aan de Universiteit Leiden, zijn het juist chemici die de biologische wetmatigheden zullen ontdekken, zei hij in een spraakmakend interview in Intermediair (13-07-´00). De Groot is betrokken bij multidisciplinair onderzoek naar de manier waarop membraaneiwitten hun verfijnde werk doen. Ook bestudeert hij fotosynthese, het proces waarbij planten zonlicht omzetten in energie. Hij wil dit proces nabootsen om "kunstmatige fotosynthese" te kunnen laten plaatsvinden.
* Prof. dr. Bauke Oudega is hoogleraar Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij onderzoekt translocatie van eiwitten over bacteriële membranen. Oudega is oprichter en coördinator van het Platform Eiwitsecretie en Macro-molecuultransport in Prokaryoten.

Voorafgaand aan de discussie wordt de jaarlijkse COMOP-proefschriftprijs 2001 uitgereikt.

Een wetenschappelijke jury onder leiding van Prof. dr. Jaap Dijkhuis van de Universiteit Utrecht heeft alle binnen COMOP bewerkte en in 2001 verdedigde proefschriften onder de loep genomen en daaruit het beste exemplaar geselecteerd. De winnaar krijgt 5000 euro uitgereikt. De prijs is ingesteld door de directie van COMOP en heeft als doel de belangrijkste missie van de school, namelijk het afleveren van hooggekwalificeerde gepromoveerden, zichtbaar te maken en actief uit te dragen. Het aan de prijs verbonden geldbedrag is beschikbaar gesteld door de Vrije Universiteit Amsterdam die thans de penvoerende universiteit van COMOP is.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie