Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Woensdag stemdag in Leiden

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Woensdag stemdag

BESTUURSDIENST - Aanstaande woensdag is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Een overzicht van de meest gestelde vragen.

Waarom zou ik stemmen?
Om te bepalen welke politieke partijen de komende vier jaar mogen plaatsnemen in de raadzaal. De raad neemt belangrijke beslissingen, die van invloed zijn op de kwaliteit van uw directe leefomgeving. En daar heeft u dagelijks mee te maken. Betere sociale voorzieningen? Meer parkeerplaatsen of juist meer aandacht voor openbaar vervoer, veiligheid of een beter milieu? Kies de partij die voor uw standpunten staat.

Hoe weet ik op welke partij ik moet stemmen?
In een partijprogramma beschrijft een politieke partij wat zij wil doen voor de stad. Deze programma's zijn meestal op internet te vinden en altijd telefonisch bij de partijen op te vragen. In de hal van het stadhuis liggen de partijprogramma's bij de balie. Via www.leiden.nl/verkiezingen/pol.htm is gemakkelijk door te klikken naar de sites van de Leidse politieke partijen.

Waar en wanneer mag ik stemmen?
Er zijn vierenzestig stemlokalen verspreid over de hele stad. Iedereen brengt zijn of haar stem uit op het dichtstbijzijnde stembureau. Dat bureau staat op de oproepkaart vermeld. Dit jaar kunnen de kiezers op 6 maart al vanaf half acht 's morgens naar de stembus. Ze kunnen daarnaast tot negen uur 's avonds stemmen, een uur langer dan bij de vorige verkiezingen.

Hoe kan ik machtigen?
Met de oproepkaart kunt u uw stem overdragen aan iemand anders die op hetzelfde stembureau moet stemmen. Daarvoor moet u beiden de achterkant van uw oproepkaart invullen en ondertekenen en de oproepkaart meegeven aan uw gemachtigde.

Ik ben mijn oproepkaart kwijt. Wat nu?
Via het Servicepunt Burgerzaken en Belastingen is een duplicaat aan te vragen. Dat kan tot en met 6 maart. Het is ook mogelijk om zonder oproepkaart naar het stembureau dat op de kaart vermeld staat te gaan en te stemmen. Dat kan alleen als u een geldig legitimatiebewijs meeneemt.

Hoe werkt zo'n stemmachine?
Het is ook mogelijk om alvast 'proef' te stemmen in de hal van het stadhuis. Daar staat deze stemmachine met een instructievideo, zodat iedereen kan kijken hoe het stemmen werkt.

Foto 1: Kies uw kandidaat.

Foto 2: Controleer uw keuze in het venster.

Foto 3: Druk op de rode stemknop. U heeft gestemd.

Meer informatie?
Woensdag 6 maart aanstaande zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Informatie over de gemeente en de verkiezingen vindt u op www.leiden.nl/verkiezingen. Een gratis brochure over de gemeenteraadsverkiezingen is af te halen bij het stadhuis, het Stadsbouwhuis en de openbare bibliotheek. Met vragen over de verkiezingen kunt u ook contact opnemen met het Servicepunt Burgerzaken en Belastingen (071-5165500), maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Via www.ukomttochook.nl is bovendien een herinnerings-sms aan te vragen, zodat woensdag de verkiezingen niet ongemerkt voorbij gaan.

Uitslagenavond
Benieuwd naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen? In de burgerzaal van het stadhuis kunt u woensdagavond 6 maart de uitslagenavond bijwonen. Vanaf 20.30 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie en om 21.00 uur begint het programma. De hele avond kunt u op een groot scherm de landelijke uitzending van de NOS over de gemeenteraadsverkiezingen volgen. Tussendoor zijn er presentaties over de Leidse tussenstand en rond 23.00 uur presenteert burgemeester Jan Postma de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden. Ook zijn er twee rondes met beschouwingen van de lijsttrekkers van de politieke partijen, voor en nadat de uitslag bekend is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie