Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Argos maakt verslag geheime navo-vergadering openbaar

Datum nieuwsfeit: 01-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VPRO

Argos maakt verslag geheime navo-vergadering openbaar

.Als de NAVO niet drastisch wordt hervormd, kan zij irrelevant worden en de Amerikaanse steun verliezen..

Het VPRO-radioprogramma Argos (Radio 1, vrijdag 1 maart 2002) maakte vandaag het verslag openbaar van een geheime informele bijeenkomst van de NAVO-ambassadeurs, die op 18 januari 2002 heeft plaatsgevonden in Genval bij Brussel. Argos berichtte vorige week al over deze vergadering, waar ongekend harde woorden zijn gevallen tussen de Verenigde Staten en de Europese NAVO-partners. In samenwerking met de Duitse krant .Hamburger Abendblatt. zocht Argos afgelopen week in Berlijn, Parijs en Brussel naar het geheime verslag van de bijeenkomst en wist het stuk uiteindelijk in handen te krijgen.

Hieronder volgen de belangrijkste passages uit het .Conference Report., gedateerd 23 januari 2002 en opgesteld en ondertekend door: Diane Zeleny, U.S. Information Officer, NATO Country Relations, OIPS.

.Conference Report: U.S. Mission to NATO Security Policy Workshop NATO and the new strategic environment: meeting the challenge Genval, January 18, 2002.

.Aanwezig waren, behalve de permanente vertegenwoordigers van de NAVO-lidstaten, veiligheidsexperts en .officials. van de NAVO-landen, onder wie: de Amerikaanse senator Richard Lugar, ambassadeur Richard Haass van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, (....) dr. Dominique Moisi van het IFRI uit Parijs, (...) prof. Rob de Wijk van Instituut Clingendael uit Nederland. (...)

Belangrijkste conclusies:

- De Amerikaanse boodschap aan de NAVO-ambassadeurs was duidelijk: als de NAVO niet drastisch wordt hervormd en wordt toegesneden op de nieuwe dreigingen en uitdagingen dan kan zij irrelevant worden en de Amerikaanse steun verliezen. (...)

- De Europese boodschap, hoewel niet unaniem, eveneens duidelijk: we willen een beetje respect in Washington en minder neerbuigendheid. Wij hebben hulp aangeboden en jullie hebben dat niet geaccepteerd. Wij zijn er niet van overtuigd dat, als wij meer doen, wij ook meer te zeggen krijgen. (...)

- Het transatlatische onderlinge vertrouwen en zelfvertrouwen brokkelt af . (...)

- Amerikaanse beleidsmakers vragen zich af of de NAVO haar grondslag is kwijtgeraakt en met de komst van het Europese veiligheids- en defensiebeleid haar monopoliepositie verloren heeft. (...)
- Er is een sterke consensus dat er na 11 september een sterke re-nationalisatie van de Europese veiligheidsbelangen heeft plaatsgevonden. (...)

- De NAVO zal meer a la carte worden . een legoblokkendoos waar onderdelen uitgehaald kunnen worden al naar gelang de klus die geklaard moet worden..

.Dominique Moisie van het Franse instituut IFRI begon zijn bijdrage met een ironische stelling over de nieuwe dreiging voor de NAVO: Don Rumsfeld. In 1966, heette de grootste dreiging voor de NAVO De Gaulle, nu is het de Amerikaanse minister van Defensie. Verder had Moisie niet veel nieuws in petto. Zijn verhaal leek verbazingwekkend veel op dat van Vedrine. (...) Moisi eindigde net zo ironisch als hij begon: .Ik ben pro-NAVO, maar wat kan ik doen als de VS dat niet is?..

.De Amerikaanse ambassadeur Haass vroeg zich af of de NAVO haar grondslag kwijt is. (...) De NAVO moet een rol buiten Europa gaan spelen. De Europese capaciteiten en politieke wil moeten significant worden verhoogd. Als dat niet gebeurd verwordt de NAVO tot een praatcollege.
Commentaar hierop van de NAVO-ambassadeurs: Is het zo dat als wij meer doen wij ook meer te zeggen krijgen?.

.Eindconclusie:
Er was een duidelijke, zeer sterke en consistente boodschap van de kant van de Amerikaanse sprekers - zowel de officiele als de niet-officiele (...): De NAVO moet zich significant gaan hervormen of zij zal irrelevant worden. De VS hebben een dramatische verandering in hun denken ondergaan na 11 september. Het belangrijkste zijn nu de dreigingen die veroorzaakt worden door terrorisme en door massavernietigingswapens. (...) Er is geen duidelijke Europese consensus over hoe de NAVO kan worden klaargestoomd voor de komende vijftig jaar..


01 mrt 02 15:27
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie